Flag

Медена торта със Специален пудинг за чийзкейк

12 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
60
Лятото ухае на ванилия, пчелен мед, боровинки и чийзкейк пудинг с вкус на бял шоколад
Тази рецепта споделя с нас Таня Донева от кулинарния блог Вкусното ми хоби със страст и любов. Дъх на лято се вплита в тази лека торта, която на вид изглежда сложна, но е толква лесна. Опитайте и няма да съжелявате.
Състав
Приготвяне
Съвет за рецептата
Направете тортата един ден преди да бъде консумирана, за да може кремът да попие в блатовете и да стане мека и нежна.
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

За блатовете
0,5 ч.ч.мед
0,5 ч.ч.захар
120 гкраве масло
0,75 ч.л.сода бикарбонат Dr.Oetker
3 бр.яйца (големи)
1 щипкасол
1 ч.л.есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
3,5 ч.ч.брашно
За крема
1 пак.Специален пудинг за чийзкейк с бял шоколад
300 гмаскарпоне
1 ч.л.есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
8 гжелатин Dr.Oetker
300 млсметана (млечна)
2 с.л.пудра захар
За декорация
100 - 150 гборовинки
Допълнително
60 млзахарен сироп
100 гсладко (от боровинки)
Picture - сода бикарбонат Dr.Oetker
Picture - есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
Picture - есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
Picture - желатин Dr.Oetker
1

Приготвяне на блатовете

Приготете си 3 листа хартия за печене и две големи тави. Направете тестото, като в средно голяма тенджера смесите захарта, меда и маслото на средна температура. След като сместа започне да къкри, гответе за 3-4 минути, докато стане с по-тъмен карамелен оттенък и миризмата започне да ви изкушава.

Махнете сместа от огъня, прибавете содата и разбъркайте енергично, докато се разтвори. Поставете на огъня за 1 минута и бъркайте непрекъснато. Махнете сместа от котлона и оставете настрана за 2-3 минути. Тя няма да се охлади много, просто ще се утаи.

Леко разбийте яйцата в малка купа. Прибавете ги на тънка струйка към медната смес, като през цялото време разбърквате енергично с телена бъркалка или миксер. Прибавете солта, ваниловата есенция и 3 чаши от брашното и разбъркайте с дървена лъжица. Когато тестото се сгъсти, оставете лъжицата и с ръка прибавете и останалото брашно.

Омесете добре, като набрашнявате ръката си от време на време, за да не се лепи тестото по нея. Разделете тестото на 6-7 равни части. И докато е още топло и с него се работи лесно, от всяка част разточете блат с диаметър 25 сантиметра. С помощта на ринг за оформяне на торти или с чиния изрежете излишното тесто.

От изрезките тесто изпечете още един блат и го смелете на трохи, с които да украсите тортата, когато е готова. Печете всеки блат за 7-8 минути в предварително загрята фурна на 180 °C на горен и долен нагревател или на 160 °C с включен вентилатор.
 
Пригответе 60 мл захарен сироп за блатовете, но го оставете да изстине преди да го използвате.

2

Приготвяне на крема

Сварете пудинга според указанието на опаковката. Покрийте готовия крем с найлоново стреч фолио плътно, за да не образува коричка, и го оставете да се охлади за 20 минути.

След това пригответе желатина според указанието на опаковката и го прибавете към крема заедно с ваниловата есенция. Разбъркайте енергично, за да се разпредели добре в крема. Изсипете маскарпонето и разбъркайте отново. Ако останат бучици, пасирайте крема, за да бъде абсолютно гладък. Покрийте го плътно с фолио и го приберете в хладилника, докато изстине напълно.

Накрая разбийте сметаната с две супени лъжици пудра захар и прибавете и нея към крема на няколко пъти, като след всяко добавяне разбърквате до еднородност с помощта на силиконова шпатула.

3

Сглобяване на тортата

Сглобете тортата директно върху подходящ поднос за сервиране.
Пригответе ринг за оформяне на торти и ацетатно фолио по стените ѝ.

Поставете първия блат и с помощта на четка го намажете със захарния сироп. Поставете от крема. Следва вторият блат и отново го овлажнете със сироп. Поставете от крема и разпределете половината от боровинковото сладко. Продължете до изчерпване на количествата, като пропускайте по един блат, на който не поставяте сладко, а само крем.

Завършете с крем, изравнете и приберете тортата за поне 12-14 часа в хладилника. Когато е готова, премахнете ринга и ацетатното фолио. Смелете на трохи блата, предназначен за декорация на тортата, и я панирайте отстрани. Отгоре наредете пресни боровинки по ръба.
 
Да ви е вкусно!

4

Тази рецепта споделя с нас Таня Донева от кулинарния блог Вкусното ми хоби със страст и любов. За още изкушаващи рецепти я последвайте в Instagram и Facebook

Съвет за рецептата

  • Направете тортата един ден преди да бъде консумирана, за да може кремът да попие в блатовете и да стане мека и нежна.