Загрейте фурната до 180 градуса. НЕ мажете с масло тавите за печене (за 3 блата, използвайте 3 тави с диаметър 20 см или 2 с диаметър 26 см) и покрийте само дъното с хартия за печене. Пресейте брашното в купа два пъти. Разбийте белтъците до меки връхчета и добавете на части захарта до пухкав и лъскав крем.
Добавете един по един жълтъците, като разбивате на средна скорост след всеки. Смесете водата с меда и я изсипете при белтъците. Прибавете ванилията и разбийте отново на ниска скорост. Накрая сипете брашното на части, като разбивате на най-ниска скорост за не повече от минута след всяка доза брашно.
Претеглете сместа и разделете на три равни части – за три блата. Разпределете я във формите за печене и печете около 30 минути без вентилатор. Блатовете трябва да са златисти отгоре. НЕ дупчете с дървено шишче по време на печене, за да проверите за готовност, защото обемът може да спадне.
Веднага след изпичане и докато е още горещ блатът, обърнете формата за печене наобратно върху решетка. Оставете за няколко часа, докато изстинат напълно във формата. За да извадите блатовете от формите – прокарайте тънък нож между стените на формата за печене и блата.
Оставете настрана, докато дойде време да сглобявате тортата.
Изсипете всички продукти в касерола и сложете на котлона на умерен огън. След като сместа заври, оставете да къкри, докато се редуцира и сгъсти. Оставете настрана, за да изстине напълно.
Пригответе специалния пудинг, както е описано на опаковката, но със 700 мл прясно мляко и 150 г захар. Прибавете маслото и ванилията към топлия пудинг и разбъркайте с метална бъркалка.
Изсипете топлия крем в друг съд и покрийте плътно със свежо фолио (фолиото трябва да докосва повърхността на пудинга). Оставете настрана, за да стегне леко и да изстине напълно. Преди използване при сглобяване на тортата, леко го разбъркайте с лъжица.
ВАЖНО: Маслото и крема сиренето трябва да са с еднаква стайна температура. Ако не са, маслото няма да се разбие добре и ще остане на бучки. В купа разбийте маслото и крема сиренето, докато се комбинират.
БЕЛЕЖКА: АКО не успеете да разбиете добре и маслото отдели течност, това е знак, че някоя от съставките е била по-студена. За да оправите сместа, която изглежда като пресечена, стоплете я на микровълнова фурна за не повече от 10 секунди. След това я разбийте на висока скорост до пухкав крем.
Постепенно добавете пудрата захар, като първоначално разбивате на ниска скорост, а след това на висока. Ако се наложи, изстържете стените на купата. Добавете меда и ванилията и отново разбийте до гладкост. Оставете настрана.
Поставете първия блат върху чиния за сервиране или поставка за торта. Пристегнете с ринг за торта и сложете ацетатна ролка, ако имате. Сиропирайте с 1/3 от количеството сироп. Отгоре намажете 1/2 от специалния пудинг крем. Пригладете крема и отгоре поставете втория блат.
Повторете сиропирането и намажете с втората половина от специалния пудинг. Поставете отгоре третия блат, сиропирайте с останалото количество сироп. Отгоре покрийте със свежо фолио, за да не изсъхва и приберете в хладилника за около 2 часа, за да стегне.
След това извадете тортата, махнете ринга* и измажете с медения крем. Приберете отново в хладилника и пригответе медено-карамелената глазура.
* Ако не сте сложили ацетатна ролка от вътрешната страна на металния ринг, прокарайте внимателно тънък нож между ринга и тортата, за да се отдели по-лесно.
Комбинирайте захарта и меда в тиган/касерола на среден огън. Оставете, докато захарта се разтвори и получите течност. Ако се наложи, разбъркайте леко. Продължете да готвите, като от време на време въртете тигана. Сместа ще бълбука и ще започне да потъмнява.
След като сместа стане тъмнокехлибарена, започнете да добавяте маслото на части, разбърквайки с дървена лъжица или метална бъркалка. Бъркайте енергично, за да получите гладка смес. Внимавайте! Сместа ще е изключително гореща! Свалете я от котлона.
Изсипете сметаната и разбъркайте, докато получите хомогенна смес. Оставете глазурата да изстине почти напълно, преди да я използвате върху тортата. При изсипване, тортата трябва да е студена и стегнала добре заедно с крема. За да разберете дали кремът е стегнал и тортата е достатъчно студена, пипнете с пръст крема и ако не лепне по ръката ви, значи е готова.
Глазурата трябва да е леко топла, но не и гореща. За да направите т.нар. drip (стичаща се глазура), може да използвате лъжица или шише за сосове. След като сте заляли тортата с глазурата, декорирайте с карамелизирани пуканки.
Последвайте Елица Сърбева и нейния блог Cake and Pancake за още апетитни рецепти. За още изкушаващи рецепти я последвайте в Instagram и Facebook.
Свързани рецепти
Десерти
Десерти
Десерти