Меден чийзкейк с круши

Свеж и вълнуващ десерт с провокиращ въображението привкус на круша, мед и мащерка и пробуждащ сетивата дъх на лайм и джинджифил

10 - 12 парчета (/парченца)

Необходим някакъв опит 60 Minutes

Този освежаващ десерт ни предлага Мина Ангелова от кулинарния блог Angellove's Cooking.

Съставки

Съставки

за рецептата  Меден чийзкейк с круши

За основата:

120 г краве масло (студено)
50 г пудра захар (фина)
20 г бадемово брашно
100 г брашно
0,5 ч.л. бакпулвер Dr.Oetker
1 бр. жълтъци
2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл

За чийз крема:

1 пак. Специален пудинг за чийзкейк с бял шоколад
400 мл прясно мляко
80 г кристална захар
300 г сирене крема
60 г мед
200 г круши
1 ч.л. джинджифил (корен)
15 мл лимонов сок
15 мл лимонов сок (от лайм)
200 мл сметана (млечна)
2 - 3 малко мащерка (стръка)
15 г желатин Dr.Oetker (+ 40 мл вода)

За медения сос:

20 г мед
15 мл лимонов сок
1 - 2 малко мащерка (стръка)

За гарниране:

100 г бял шоколад
400 г круши (обелени и почистени)
15 мл лимонов сок
1 ч.л. джинджифил
1 бр. лайм (настъргана кора)

preparation

Приготвяне

1

За основата

В блендер или кухненски робот смесете за кратко всички съставки в посочения ред. Разточете тестото между два листа хартия за печене на кора с размери 20х20 см и оставете в хладилника за 30 минути.

Загрейте предварително фурната до 170℃ на долен и горен нагревател или на 150℃ с вентилатор и печете 20 минути. Извадете от фурната, отстранете горния лист хартия за печене и оставете основата да се охлади напълно.


2

За чийз крема

В малък съд кипнете сметаната и ситно нарязаната мащерка, намалете температурата и оставете да къкри 1-2 минути. Отстранете от котлона, похлупете съда и оставете настрани за 20-30 минути. Накиснете желатина в студената вода за 5-10 минути.

В съд за варене смесете съдържанието на пакетчето пудинг и 80 г захар и добавете постепенно млякото, като разбърквате непрекъснато. Оставете сместа да заври, намалете температурата на средно ниска и варете около 3 минути при непрекъснато бъркане.

В голяма купа разбийте с миксер на средна скорост крема сиренето и меда до гладък крем. В блендер или кухненски робот пюрирайте крушите, джинджифила и прясно изцедения сок от лимон и лайм. Загрейте отново сметаната до кипване, прецедете в средно голяма купа и оставете да се охлади за около 1 минута.

Добавете накиснатия желатин, разбъркайте до пълното му разтваряне и оставете леко да се охлади. Добавете пюрето от круши и сметаната с желатина към крема сиренето и разбийте с миксер на ниска скорост до гладък крем.


3

Сглобяване на чийзкейка

Покрийте дъното и стените на квадратна форма с размери 20х20 см с хартия за печене. Поставете охладената основа на дъното, като преди това можете да изрежете ръбчетата, ако е необходимо. Добавете чийз крема и заравнете. Покрийте със свежо фолио и оставете в хладилника за поне 6-8 часа.


4

За медения сос

В малък съд смесете меда и лимона и рабъркайте добре. Потопете измитите и подсушени стръкчета мащерка, покрийте съда със свежо фолио и оставете в хладилника, докато стяга чийзкейкът. 


5

За гарнитура

Разтопете на водна баня белия шоколад и нанесете с шпатула или широк кухненски нож тънък слой върху добре измито и подсушено опаковъчно фолио на балончета или хартия за печене, ако не разполагате с фолио.

Оставете да се охлади и съхранявайте, както е с фолиото в хладилника. Нарежете крушите на кубчета с рамери 5х5 мм и смесете с предварително фино настърган джинджифил и прясно изцедения лимонов сок. Покрийте със свежо фолио и съхранявайте в хладилника.

След като чийзкейкът е вече готов, извадете с помощта на хартията за печене от формата и нарежете на 10-12 правоъгълни парчета. Освободете внимателно върху хартия за печене белия шоколад от опаковъчното фолио, който ще изглежда като пчелна пита - и нарежете или начупете на парчета, колкото са и парчетата на чийзкейка.

Преди да поднесете, гарнирайте с оформен като пчелна пита бял шоколад, овкусени с лимон и джинджифил круши, меден сос с лимон и мащерка и прясно настъргана кора от лайм.

По избор, можете да поръсите леко с допълнителна доза мед.


6

Последвайте Мина Ангелова от кулинарния блог Angellove's Cooking за още оригинални и вкусни десерти. Десерти с невероятно въображение може да откриете и в профилите на Мина в Instagram и Facebook

Съгласие за проследяване

Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.

Необходими функции

Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт. 

Винаги активни
Анализ и персонализация

Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.

Да

Отричам

(Ре-) Маркетинг / споделяне на данни с трети страни

За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.

Да

Отричам

Вашият браузър е с по-стара версия.

В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: