Разбийте яйцата с миксер на висока степен до получаване на пухкава смес. Смесете захарта с бурбонската ванилова захар. Разбърквайки с миксера, добавяйте постепенно захарната смест в продължение на минута, след което продължете с разбиването още две минути. Пресейте брашното с бакпулвера и какаото и добавете към сместа като разбивате на ниска степен за кратко. Пригответе формата за печене и върху хартия за печене изсипете сместа. Разстелете полученото тесто в предварително намаслена форма за торта, застлана с хартия за печене. Печете в долната полочина на фурната 30 мин на 180°C при горен и долен нагревател или на 160°C при горещ въздух.
След изпичане отделете краищата на изпечения блат от стените на формата и го обърнете върху метална скара, застлана с хартия за печене. Отлепете внимателно хартията. След като блатът се охлади напълно, го разрежете хоризонтално на две. Сложете долния блат върху тортена чиния и поставете почистения ринг от формата върху него.
Измийте и почистете ягодите. Отделете шест за украса, а останалите нарежете на филийки. Накиснете желатина в малко вода и оставете да набъбне за 5 мин. Разбийте сметаната на твърд сняг със захарта и пакетчетата ванилена захар. Разтворете желатина на водна баня при непрекъснато бъркане, след това го объркайте в сметаната. Намажете долния блат с 1/3 от крема и наредете половината ягоди върху него. Разстелете още толкова от крема върху ягодите. Поставете останалите ягоди и намажете с остатъка от сметаната.
Поставете втория блат върху крема и оставете тортата да се охлади за час в хладилник. Отстранете ринга на формата и намажете тортата с конфитюра. Омесете добре марципана с пудрата захар на топка, поставете го върху широк лист домакинско фолио и покрийте с друг. Разточете до получаването на кръгла кора с диаметър на тортата и височината на стените и. Отлепете горното фолио, навийте на руло с марципана надолу и развивайки го, прилепете върху тортата. С помощта на белачка настържете белия шоколад и декорирайте с ягодите.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене