Кутия коледни сладки

Шест вида коледни сладки - целувки, гръцки масленки с бадеми, целувки, бисквитки, сладки с мак

20 сладки (/бисквитки)

Лесно 60 Minutes

Шест вида коледни сладки, подредени изкусително в една празнична кутия - това се казва чудесен подарък. Гръцки масленки с печени бадеми, целувки с аромат на бадем, топчици с мак и портокалови корички, шоколадови лешници "Рошковци", експресни ореховки и хрупкави ванилови и какаови бисквити.

Съставки

Съставки

за рецептата  Кутия коледни сладки

1. Шоко-лешниците "Рошковци":

1 пак. Глазура тъмен шоколад
300 г лешници
1 ч.л. сол (морска сол на люспи (опция))

2. Гръцки масленки с печени бадеми:

125 г масло (на стайна температура)
75 мл олио (слънчогледово)
80 г бадеми (печени, накълацни на едро)
80 г пудра захар
0,5 ч.л. сода бикарбонат Dr.Oetker (разтворена в малко вода)
360 г брашно

3. Целувки с бадем:

4 бр. белтъка (на стайна температура)
200 г захар
2 ч.л. оцет (винен оцет или лимон фреш)
2 ч.л. Густин - фино царевично нишесте Dr.Oetker
1 ч.л. eсенция бадем Dr.Oetker 38 мл

4. Маслени какаови и ванилови бисквитки "ала баба":

500 г брашно
300 г масло (на стайна температура)
135 г пудра захар
1 ч.л. сол
4 бр. жълтъци
1 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
1 с.л. какао премиум Dr.Oetker с връх
0,5 пак. захар с канела Dr.Oetker
1 с.л. захар (за овалване)

4. Портокалови бисквити с мак:

190 г брашно
1 с.л. Густин - фино царевично нишесте Dr.Oetker
1 с.л. макови семена
0,5 ч.л. бакпулвер Dr.Oetker
0,5 ч.л. сода бикарбонат Dr.Oetker
1 щипка сол
100 г масло (на стайна температура)
100 г захар
30 мл зехтин
0,5 пак. Финес - аромат портокалови корички Dr.Oetker
1 ч.л. есенция портокал Dr.Oetker 38 мл
1 бр. яйца

5. Шоколадови ореховки:

300 г орехи (печени, блендирани на ситно)
400 г пудра захар
4 с.л. какао Dr.Oetker
1 ч.л. сол
1 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
4 бр. белтъка

preparation

Приготвяне

1

Шоко-лешниците "Рошковци"

Поставете пакетчето глазура тъмен шоколад в съд с вряла вода. Оставете за около 5 мин. Когато е напълно разтопен, намачкайте пакетчето и отрежете ъгълчето му. Тогава излейте шоколада върху лешниците и енергично разбъркайте, така че да се покрият напълно. 


Изсипете шоко-лешниците в предварително застлана с хартия за печене тава и разпределете, за да изсъхнат. Трябва да действате бързо, защото глазурата стяга бързо. Когато се полеят с гореща глазура, повърхността на лешниците ще се остане лъскава. Поръсете по желание със сол на люспи. Оставете в хладилник да стегнат. Когато са напълно изсъхнали, ги начупете и вече имате шоко-лешници "Рошковци".

2

За бели коледни курабии по гръцки

Разбъркайте маслото много мек крем с телена бъркалка в купа. Добавете олиото и продължете да разбивате добре. Добавете пудрата захар, содата, разтворена във вода и брашното. Замесете меко тесто. 
Накълцаните на едро бадеми смесете с готовото тесто. Оформете топчета като използвате количество около 1 с.л. от тестото. 
Печете в предварително загрята фурна на 180°C за 20 минути. След като поизстинат ги оваляйте или поръсете обилно в пудра захар. 

3

За целувки с бадем

Има два успешни начина за получаване на целувки. 

Единият е класически френски метод, при който разбивате белтъците до пяна, после добавяте на няколко пъти захарта. На финала добавяте киселината, нишестето и аромата. 

Вторият метод е швейцарският, при който слагате белтъците и захарта на водна баня и при непрекъснато бъркане сместта трябва да достигне 77°C. След това с помощта на миксер разбивате до твърди лъскави връхчета като минута преди да приключите с биенето добавяте киселината, нишестето и аромата. 


Кой от двата варианта ще изберете, оставяме на вас. Важното е сместта да е твърда и лъскава преди да я шприцовате. Напълнете сместта в пош с накрайник и оформете по избор в желаната форма.
 
Печете или по-точно сушете целувките на 100°C за 1 час, ако са по-мънички като тези от снимката. Ако са по-големи целувки, печете по-дълго. 

4

Маслени какаови и ванилови бисквитки "ала баба"

Омесете тесто от брашното, маслото, пудрата захар, солта и жълтъците. Готовото тесто разделете на две равни части. 

В едната добавете есенция ванилия, а в другата какао. Оформят се два цилиндъра с диаметър 5 см и дължина около 8-10 см. Може да ги оформите с малък диаметър, ако искате бисквитките да са по-дребни.  Ваниловият цилиндър се овалва в захар, а какаовият - в захар с канела. Увийте ги във фолио за свежо съхранение и оставете в хладилник 1-2 часа. 

Загрейте фурната на 175°C на горен и долен реотан. Нарежете цилиндрите на филийки с дебелина 1 см. Подредете ги върху застлана с хартия за печене тава, като може да ги поставяте близко една до друга, тъй като не се надуват много. 

Печете 15 минути. Оставете да изстинат и съхранявате в затворена кутия. 

5

За портокалови бисквити с мак

В дълбока купа смесете маслото, захарта и Финес - аромат портокалови корички. Разбийте много добре с миксер или телена бъркалка до побеляване на сместта. Добавете яйцето, зехтина и есенцията портокал. Смесете добре. Добавете всички сухи съставки и разбъркайте до хомогенно тесто. Покрийте с фолио и оставете в храдилника за 30 минути. 

От вече охладеното тесто вземайте по 1 с.л. и оформете топче между дланите си. Оваляйте го в пудрата захар и поставете в тава, застлана с хартия за печене. Редете на разстояние, защото ще увеличат обема си. Печете в предварително загрята фурна на 175°C за 12 минути. 

6

За шоко ореховки

Смесете всички сухи съставки, разбъркайте. Разбийте с няколко движения белтъците, колкото да станат хомогенни и ги смесете със сухите съставки. Разбърквате до еднородна смес.

  
С помощта на супена лъжица оформете ореховките, като оставяте по-голямо разстояние поможеду им. В голяма тава не повече от 12бр. Печете в предварително загрята фурна на 160°C максимум 12-14 мин, но не повече, за да останат меки и да не прегорят. 

Последвайте Гери Баева и блога ѝ Beyond the yummy за още изкушаващи рецепти.

Съгласие за проследяване

Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.

Необходими функции

Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт. 

Винаги активни
Анализ и персонализация

Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.

Да

Отричам

(Ре-) Маркетинг / споделяне на данни с трети страни

За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.

Да

Отричам

Вашият браузър е с по-стара версия.

В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: