Шест вида коледни сладки, подредени изкусително в една празнична кутия - това се казва чудесен подарък. Гръцки масленки с печени бадеми, целувки с аромат на бадем, топчици с мак и портокалови корички, шоколадови лешници "Рошковци", експресни ореховки и хрупкави ванилови и какаови бисквити.
за рецептата Кутия коледни сладки
1 пак. | Глазура тъмен шоколад |
300 г | лешници |
1 ч.л. | сол (морска сол на люспи (опция)) |
125 г | масло (на стайна температура) |
75 мл | олио (слънчогледово) |
80 г | бадеми (печени, накълацни на едро) |
80 г | пудра захар |
0,5 ч.л. | сода бикарбонат Dr.Oetker (разтворена в малко вода) |
360 г | брашно |
4 бр. | белтъка (на стайна температура) |
200 г | захар |
2 ч.л. | оцет (винен оцет или лимон фреш) |
2 ч.л. | Густин - фино царевично нишесте Dr.Oetker |
1 ч.л. | eсенция бадем Dr.Oetker 38 мл |
500 г | брашно |
300 г | масло (на стайна температура) |
135 г | пудра захар |
1 ч.л. | сол |
4 бр. | жълтъци |
1 ч.л. | есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл |
1 с.л. | какао премиум Dr.Oetker с връх |
0,5 пак. | захар с канела Dr.Oetker |
1 с.л. | захар (за овалване) |
190 г | брашно |
1 с.л. | Густин - фино царевично нишесте Dr.Oetker |
1 с.л. | макови семена |
0,5 ч.л. | бакпулвер Dr.Oetker |
0,5 ч.л. | сода бикарбонат Dr.Oetker |
1 щипка | сол |
100 г | масло (на стайна температура) |
100 г | захар |
30 мл | зехтин |
0,5 пак. | Финес - аромат портокалови корички Dr.Oetker |
1 ч.л. | есенция портокал Dr.Oetker 38 мл |
1 бр. | яйца |
300 г | орехи (печени, блендирани на ситно) |
400 г | пудра захар |
4 с.л. | какао Dr.Oetker |
1 ч.л. | сол |
1 ч.л. | есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл |
4 бр. | белтъка |
Поставете пакетчето глазура тъмен шоколад в съд с вряла вода. Оставете за около 5 мин. Когато е напълно разтопен, намачкайте пакетчето и отрежете ъгълчето му. Тогава излейте шоколада върху лешниците и енергично разбъркайте, така че да се покрият напълно.
Изсипете шоко-лешниците в предварително застлана с хартия за печене тава и разпределете, за да изсъхнат. Трябва да действате бързо, защото глазурата стяга бързо. Когато се полеят с гореща глазура, повърхността на лешниците ще се остане лъскава. Поръсете по желание със сол на люспи. Оставете в хладилник да стегнат. Когато са напълно изсъхнали, ги начупете и вече имате шоко-лешници "Рошковци".
Разбъркайте маслото много мек крем с телена бъркалка в купа. Добавете олиото и продължете да разбивате добре. Добавете пудрата захар, содата, разтворена във вода и брашното. Замесете меко тесто.
Накълцаните на едро бадеми смесете с готовото тесто. Оформете топчета като използвате количество около 1 с.л. от тестото.
Печете в предварително загрята фурна на 180°C за 20 минути. След като поизстинат ги оваляйте или поръсете обилно в пудра захар.
Има два успешни начина за получаване на целувки.
Единият е класически френски метод, при който разбивате белтъците до пяна, после добавяте на няколко пъти захарта. На финала добавяте киселината, нишестето и аромата.
Вторият метод е швейцарският, при който слагате белтъците и захарта на водна баня и при непрекъснато бъркане сместта трябва да достигне 77°C. След това с помощта на миксер разбивате до твърди лъскави връхчета като минута преди да приключите с биенето добавяте киселината, нишестето и аромата.
Кой от двата варианта ще изберете, оставяме на вас. Важното е сместта да е твърда и лъскава преди да я шприцовате. Напълнете сместта в пош с накрайник и оформете по избор в желаната форма.
Печете или по-точно сушете целувките на 100°C за 1 час, ако са по-мънички като тези от снимката. Ако са по-големи целувки, печете по-дълго.
Омесете тесто от брашното, маслото, пудрата захар, солта и жълтъците. Готовото тесто разделете на две равни части.
В едната добавете есенция ванилия, а в другата какао. Оформят се два цилиндъра с диаметър 5 см и дължина около 8-10 см. Може да ги оформите с малък диаметър, ако искате бисквитките да са по-дребни. Ваниловият цилиндър се овалва в захар, а какаовият - в захар с канела. Увийте ги във фолио за свежо съхранение и оставете в хладилник 1-2 часа.
Загрейте фурната на 175°C на горен и долен реотан. Нарежете цилиндрите на филийки с дебелина 1 см. Подредете ги върху застлана с хартия за печене тава, като може да ги поставяте близко една до друга, тъй като не се надуват много.
Печете 15 минути. Оставете да изстинат и съхранявате в затворена кутия.
В дълбока купа смесете маслото, захарта и Финес - аромат портокалови корички. Разбийте много добре с миксер или телена бъркалка до побеляване на сместта. Добавете яйцето, зехтина и есенцията портокал. Смесете добре. Добавете всички сухи съставки и разбъркайте до хомогенно тесто. Покрийте с фолио и оставете в храдилника за 30 минути.
От вече охладеното тесто вземайте по 1 с.л. и оформете топче между дланите си. Оваляйте го в пудрата захар и поставете в тава, застлана с хартия за печене. Редете на разстояние, защото ще увеличат обема си. Печете в предварително загрята фурна на 175°C за 12 минути.
Смесете всички сухи съставки, разбъркайте. Разбийте с няколко движения белтъците, колкото да станат хомогенни и ги смесете със сухите съставки. Разбърквате до еднородна смес.
С помощта на супена лъжица оформете ореховките, като оставяте по-голямо разстояние поможеду им. В голяма тава не повече от 12бр. Печете в предварително загрята фурна на 160°C максимум 12-14 мин, но не повече, за да останат меки и да не прегорят.
Последвайте Гери Баева и блога ѝ Beyond the yummy за още изкушаващи рецепти.
Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.
Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт.
Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.
Да
Отричам
За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.
Да
Отричам
В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: