Козуначени мъфини

Тази рецепта споделя с нас Елица Сърбева от кулинарния блог Cake and Pancake.

12 мъфини (/кексчета)

Лесно 0 Minutes

Добре познатият вкус, който гали небцето, а фин аромат на ванилия, масло и цитрусови корички ви кара да забравите всички проблеми. Да, такива са класическите рецепти. Като нежна прегръдка, в която да се отпуснете и рамо, на което да положите глава. Такава е и тази лесна и добре позната рецепта за козуначени мъфини.

Съставки

Съставки

за рецептата  Козуначени мъфини

За тестото:

650 г пшенично брашно
2 пак. суха мая Dr.Oetker
120 мл прясно мляко топло
80 г кисело мляко цедено
70 мл олио
3 бр. яйца размер М
130 г захар
1 пак. бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
0,33 ампула Портокалов аромат (1/3 ампула)

За плънката:

200 г стафиди
100 г орехи (начупени сурови)
40 мл ром

Допълнително:

1 бр. жълтъци
2 - 3 с.л. захар (кристална)

preparation

Приготвяне

Предварителна подготовка

В купичка накиснете стафидите в рома и оставете настрана. Нарежете/начупете орехите.


Активирайте маята, като я смесите с топлото мляко, 2 с.л. от брашното и 2 с.л. от захарта. Разбъркайте и оставете за около 15 минути

Приготвяне на мъфините

В купата на миксера изсипете 1/2 от останалото брашно и направете кладенче. В него изсипете прясното мляко с маята, яйцата, останалата захар, цеденото кисело мляко, бурбонската ванилова захар и цитрусовия екстракт. Започнете да месите с приставката за тесто.

На части започнете да добавяте останалото* брашно. Продължете да месите на ръка или с бъркалката за тесто на миксера до получаване на меко, лъскаво и еластично тесто. Прибавяйте следващата част брашно едва когато предходната е поета напълно.

След като имате добре омесено тесто, започнете да прибавяте олиото 1 по 1 супена лъжица, като омесвате добре след всяка. Оформете на топка и сложете в дълбока купа, намазана с мазнина, за да втаса за около 1-2 часа. До удвояване на обема.

Пригответе си форма за мъфини и 12 хартиени чашки/формички**.

Отцедете добре стафидите от рома и ги смесете с орехите.

След като тестото е втасало, прибавете плънката и размесете отново на плота, за да може плънката да се разпредели равномерно.

След това претеглете и разделете на 12 равни части. Всяка част разделете на още две, от които да направите два фитила. Усучете фитилите и направете възелче, което да сложите във формичката за мъфин.

Оставяте оформените мъфини да втасат за още 30-40 минути до 1/2 от обема. Покрийте тавата със свежо фолио или я приберете в плик.

Включете фурната да загрява на 170С.

В купичка разбийте жълтъка и намажете втасалите мъфини. Отгоре поръсете със захар и печете в предварително загрята фурна на 170С за около 20 минути без вентилатор.


Проверете с дървено шишче за готовност преди да извадите от фурната!


Извадете върху решетка, за да изстинат напълно.

*Ако тестото започне да става трудно за месене, спрете добавянето! Дори и да поеме малко по-малко брашно, това не е проблем! Количеството е около 600-650г. 

**Вместо готови хартиени чашки за мъфини може да използвате кухненска хартия за печене. Изрежете кръг с троен диаметър от този на формичката на мъфина и с помощта на чаша притиснете към дъното на металната формичка за печене на мъфини от тавата за печене. По този начин ще се оформи чашка от кухненска хартия за печене точно с големината на формите от тавата за печене.

Съгласие за проследяване

Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.

Необходими функции

Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт. 

Винаги активни
Анализ и персонализация

Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.

Да

Отричам

(Ре-) Маркетинг / споделяне на данни с трети страни

За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.

Да

Отричам

Вашият браузър е с по-стара версия.

В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: