Flag

Козуначени мъфини

12 мъфини (/кексчета)
Леснa
Тази рецепта споделя с нас Елица Сърбева от кулинарния блог Cake and Pancake.
Добре познатият вкус, който гали небцето, а фин аромат на ванилия, масло и цитрусови корички ви кара да забравите всички проблеми. Да, такива са класическите рецепти. Като нежна прегръдка, в която да се отпуснете и рамо, на което да положите глава. Такава е и тази лесна и добре позната рецепта за...
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

За тестото
650 гпшенично брашно
2 пак.суха мая Dr.Oetker
120 млпрясно мляко топло
80 гкисело мляко цедено
70 млолио
3 бр.яйца размер М
130 гзахар
1 пак.бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
3 - 4 капкиесенция портокал
За плънката
200 гстафиди
100 горехи (начупени сурови)
40 млром
Допълнително
1 бр.жълтъци
2 - 3 с.л.захар (кристална)
Picture - бурбонска ванилова захар Dr.Oetker

Предварителна подготовка

В купичка накиснете стафидите в рома и оставете настрана. Нарежете/начупете орехите.


Активирайте маята, като я смесите с топлото мляко, 2 с.л. от брашното и 2 с.л. от захарта. Разбъркайте и оставете за около 15 минути


Приготвяне на мъфините

В купата на миксера изсипете 1/2 от останалото брашно и направете кладенче. В него изсипете прясното мляко с маята, яйцата, останалата захар, цеденото кисело мляко, бурбонската ванилова захар и цитрусовия екстракт. Започнете да месите с приставката за тесто.


На части започнете да добавяте останалото* брашно. Продължете да месите на ръка или с бъркалката за тесто на миксера до получаване на меко, лъскаво и еластично тесто. Прибавяйте следващата част брашно едва когато предходната е поета напълно.


След като имате добре омесено тесто, започнете да прибавяте олиото 1 по 1 супена лъжица, като омесвате добре след всяка. Оформете на топка и сложете в дълбока купа, намазана с мазнина, за да втаса за около 1-2 часа. До удвояване на обема.


Пригответе си форма за мъфини и 12 хартиени чашки/формички**.


Отцедете добре стафидите от рома и ги смесете с орехите.


След като тестото е втасало, прибавете плънката и размесете отново на плота, за да може плънката да се разпредели равномерно.


След това претеглете и разделете на 12 равни части. Всяка част разделете на още две, от които да направите два фитила. Усучете фитилите и направете възелче, което да сложите във формичката за мъфин.


Оставяте оформените мъфини да втасат за още 30-40 минути до 1/2 от обема. Покрийте тавата със свежо фолио или я приберете в плик.


Включете фурната да загрява на 170С.


В купичка разбийте жълтъка и намажете втасалите мъфини. Отгоре поръсете със захар и печете в предварително загрята фурна на 170С за около 20 минути без вентилатор.


Проверете с дървено шишче за готовност преди да извадите от фурната!


Извадете върху решетка, за да изстинат напълно.