Бадемова торта с боровинки и бял шоколад

Невероятно лека и неустоима на вкус боровинкова торта с дъх на бадеми и бял шоколад, с която можете да посрещнете всеки празник подобаващо

12 парчета (/парченца)

Необходим някакъв опит 90 Minutes

Съставки

Съставки

за рецептата  Бадемова торта с боровинки и бял шоколад

За блатовете:

240 г брашно
60 г бадемово брашно
1 пак. бакпулвер Dr.Oetker
0,5 ч.л. сол
170 г краве масло (меко)
300 г захар (кристална)
3 бр. яйца (големи)
2 ч.л. Екстракт Бурбонска ванилия 30 ml
150 мл прясно мляко
1 ч.л. eсенция бадем Dr.Oetker 38 мл

За боровинковия крем:

1 пак. Специален пудинг за чийзкейк с бял шоколад
400 мл прясно мляко
160 г захар (кристална)
300 г сирене крема
200 г боровинки
2 с.л. лимонов сок (прясно изцеден)
2 ч.л. Екстракт Бурбонска ванилия 30 ml
2 пак. желатин Dr.Oetker
40 мл вода (студена)

За декориращия крем:

100 г масло (меко)
100 г пудра захар
250 г маскарпоне (на стайна температура)
1 ч.л. Екстракт Бурбонска ванилия 30 ml
0,5 ч.л. eсенция бадем Dr.Oetker 38 мл

За шоколадовия ганаш:

200 г бял шоколад
80 мл сметана (млечна, с 36% масленост)
0,5 ч.л. Червена хранителна боя (течна)
0,5 ч.л. Синя хранителна боя (течна)

За сиропа:

50 г захар
100 мл вода
2 с.л. лимонов сок (прясно изцеден)
1 ч.л. Екстракт Бурбонска ванилия 30 ml
0,5 ч.л. eсенция бадем Dr.Oetker 38 мл

За желето от боровинки:

200 г боровинки
150 мл вода
100 г захар
5 г желатин Dr.Oetker (+ 20 мл студена вода)
1 ч.л. Екстракт Бурбонска ванилия 30 ml

За декорация:

2 пак. захарни перли Dr.Oetker
50 г марципан (домашен)

preparation

Приготвяне

1

За шоколадовия ганаш

В малък съд кипнете сметаната и отстранете от котлона. Добавете нарязания на ситно шоколад и оставете да се разтопява за около 3 минути, след което разбъркайте до гладка смес. Добавете на части хранителната боя, като разбърквате енергично, до получаване на желания нюанс и оставете да се охлади напълно. Покрийте със свежо фолио и съхранявайте за поне 4-6 часа в хладилника.


2

За сиропа

В малък съд кипнете водата, захарта и лимоновия сок, превключете котлона на средно-ниска степен и бъркайте, докато захарта се разтопи. Оставете сместа да къкри 10 минути или докато се редуцира наполовина.

Отстранете, добавете ваниловия екстракт и бадемовата есенция, разбъркайте, за да се смесят и оставете сиропа да се охлади напълно. Покрийте със свежо фолио и съхранявайте в хладилника.


3

За желето от боровинки

Накиснете желатина в студената вода за 5-10 минути. В средно голям съд кипнете водата и захарта, превключете котлона на средно-ниска степен и бъркайте, докато захарта се разтопи. Добавете боровинките и оставете да къкрят 5 минути.

Отстранете от котлона и изчакайте 1 минута преди да добавите накиснатия желатин и ванилията. Разбъркайте, докато желатинът се разтвори напълно и оставете желето да се охлади.


4

За блатовете

Загрейте предварително фурната до 170С с включен горен и долен нагревател или на 160С с включен вентилатор. Покрийте с хартия за печене дъното и стените на 3 форми (ø 18-20 см) за печене с падащо дъно (ако разполагате само с 1 форма - печете блатовете последователно един след друг).

В средна купа разбийте брашното, бадемовото брашно, бакпулвера и солта, докато се комбинират добре. Добавете към тях прясното мляко есенцията бадем и разбъркайте. В голяма купа разбийте с миксер на средна скорост маслото и захарта до пухкав бял крем, около 3 минути.

Намалете скоростта и прибавете яйцата едно по едно, като разбърквате до пълното им усвоявяне след всяко добавяне. Изсипете ванилията и разбъркайте. Добавете, като редувате сухите съставки и ароматното мляко - започнете и завършете с брашното - 3 добавки брашно и 2 добавки мляко - и изчакайте до пълното им поемане след всяко добавяне.

Разпределете сместа равномерно в подготвените форми и печете 30-35 минути в предварително загрятата фурна. Поставете изпечените блатове да се охладят за 10 минути върху решетка, след което ги обърнете и ги оставете да изстинат напълно.


5

За боровинковия крем

Накиснете желатина в студената вода за 5-10 минути. В средно голям съд за варене смесете съдържанието на пакетчето пудинг и 80 г захар, добавете постепенно млякото и разбъркайте добре. Оставете да заври, превключете котлона на средно-ниска температура и варете около 3 минути при непрекъснато бъркане.

Отстранете готовия крем от котлона, изчакайте да се охлади около минута и добавете накиснатия желатин, като разбърквате добре до пълното му разтваряне. Оставете крема да се охлади леко, като разбърквате от време на време. С блендер или кухненски робот пасирайте боровинките, добавете лимоновия сок и ванилията и разбъркайте.

Добавете на части боровинковото пюре към крема, като след всяко добавяне разбърквате до пълното им смесване. В голяма купа разбийте с миксер на средно-силна скорост крема сиренето и останалите 80 г захар до гладка смес.

Добавете на части крема, като след всяко добавяне разбърквате до пълното им смесване. Разделете на 2 равни части, покрийте със свежо фолио и съхранявайте в хладилника.


6

За декориращия крем

В голяма купа разбийте с миксер на средна скорост маслото и пудрата захар до пухкав бял крем, около 3 минути. Намалете скоростта и добавете маскарпонето на части, като след всяко добавяне разбивате до пълното им смесване, като не прекалявате с разбиването, за да не се пресече.

Добавете ванилията и бадемовата есенция и разбъркайте за кратко. Ако случайно се пресече, загрейте на водна баня, като разбървате енергично до гладък крем и го оставете да се охлади напълно.


7

Сглобяване на тортата

С дълъг остър нож изравнете блатовете от всички страни. Прехвърлете първата част от боровинковия крем в пош с кръгъл накрайник. Поставете първия блат върху подходящ поднос и стегнете с регулируем ринг за торти, ацетатна лента или хартия за печене. С помощта на сладкарска четка или супена лъжица нанесете около 2-3 с.л. от студения сироп.

Нанесете с поша боровинковия крем от периферията към центъра и нанесете втори пръстен от крема върху първия само по периферията на блата. Запълнете по средата с половината от боровинковото желе и заравнете. Поставете втория блат и сиропирайте с 2-3 с.л. от сиропа. Прехвърлете втората част от боровинковия крем в пош с кръгъл накрайник и нанесете по същия начин като при първата част.

Запълнете отново по средата с втората част от боровинковото желе и заравнете. Поставете най-отгоре последния блат с дъното нагоре и сиропирайте с 2-3 с.л. от сиропа. Покрийте със свежо фолио и оставете в хладилника за 6-8 часа, или за през нощта. Освободете готовата торта от ринга и ацетатната лента или хартията за печене. Към охладения шоколадов ганаш добавете 200 г от маскарпоне крема и разбъркайте с шпатула до гладка смес с консистенция на течен шоколад.

Покрийте с така получената глазура тортата от всички страни и заравнете с шпатула или дълъг кухненски нож. Прехвърлете останалата част от маскарпоне крема в пош с къдрав накрайник и шприцовайте симетрично по периферията на тортата 12 розички. Декорирайте с цветни перли и снежинки или звездички, изрязани с формичка за сладки от домашно приготвения бадемов марципан и съхранявайте готовата торта в хладилника.

Поднесете с любима гореща напитка или пенливо вино за отбелязване на Коледа и Нова година. :)


8

Последвайте Мина Ангелова от кулинарния блог Angellove's Cooking за още интересни рецепти.

Съгласие за проследяване

Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.

Необходими функции

Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт. 

Винаги активни
Анализ и персонализация

Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.

Да

Отричам

(Ре-) Маркетинг / споделяне на данни с трети страни

За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.

Да

Отричам

Вашият браузър е с по-стара версия.

В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: