Намазнете и набрашнете дъното и стените на правоъгълна форма (25х11 см). Загрейте фурната на горен и долен нагревател на 180°C или на вентилатор на 160°C.
Смесете бадемовото мляко с лимоновия сок, докато леко се сгъстят, и оставете настрана. След това разбъркайте кафето във врящата вода и оставете леко да се охлади.
В купа сипете брашното, бакпулвера, захарта и разбийте, докато се смесят добре. Добавете олиото, есенцията ванилия, бадемовото мляко, разтвореното кафе и разбъркайте до хомогенност.
Изсипете сместа във формата за кекс и загладете отгоре. Печете 45-50 минути, докато тестото добие златистокафяв цвят или клечка за зъби излезе чиста.
Докато кейкът се пече, направете сиропа, като смесите кафето, водата и захарта в тенджера. Варете на среден огън, разбърквайте постоянно, докато захарта се разтвори. Намалете котлона и нека къкри 5 минути, след което свалете от печката и оставете да изстине.
След като изпечете десерта, направете дупки с дървено шишче в горната част и залейте с 2-3 супени лъжици кафеен сироп. Оставете кекса да се охлади във формата за 30 минути и след това го поставете върху кухненска решетка да изстине напълно.
Докато кейкът се охлажда, направете масления крем - разбийте маргарина с пасатор до гладкост. Постепенно сипете пудрата захар, 3 супени лъжици кафеен сироп и есенцията екстракт. Разбийте отново, докато получите пухкав крем.
Оставете крема в хладилника, за да стегне. С помощта на пош със звездовиден накрайник шприцовайте масления крем върху кейка. Настържете тъмния шоколад отгоре и поръсете с ядките преди сервиране.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене