Flag

Ванилова торта с шампанско

10 - 12 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
60
Опияняваща наслада, гарнирана с листенца розов шоколад
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

За блата
250 гбрашно
0,25 ч.л.сол
170 гкраве масло (меко)
300 гзахар
3 бр.белтъка
1 бр.яйца
200 млшампанско
2 ч.л.есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
3 - 4 ч.л.Червена хранителна боя (течна)
1 пак.бакпулвер Dr.Oetker
За крема
1 пак.Специален пудинг за бисквитена торта ванилия
130 гзахар
500 млпрясно мляко
180 гкраве масло (меко)
За декорация
150 гмалини
50 гкокосови стърготини
1 ч.ч.кокосови чипсове
4 - 5 малкомента (листенца)
200 гмлечен шоколад (розов)
Picture - есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
Picture - Червена хранителна боя (течна)
Picture - бакпулвер Dr.Oetker
Picture - Специален пудинг за бисквитена торта ванилия
1

За блата

В купата на кухненски миксер сложете мекото масло, добавете захарта и разбийте до пухкава смес. На части прибавете белтъците, а след това и яйцето. Налейте ваниловата есенция и разбийте добре. Към брашното добавете бакпулвера и солта и разбъркайте. Започнете да добавяте брашното и шампанското, като ги редувате. Накрая сипете хранителната боя и разбийте добре, за да се оцвети равномерно тестото.

Разделете тестото в две форми за печене с падащо дъно и диаметър 20 сантиметра, които сте намаслили и покрили с хартия за печене. Печете 30-35 минути в предварително загрята до 170 градуса фурна. Извадете блатовете и охладете за около 10 минути във формата, а след това оставете да изстинат напълно върху решетка.

2

За крема

Започнете с приготвянето на пудинга. В касерола изсипете съдържанието на пакета, добавете захарта и налейте млякото. Разбъркайте добре и сложете на котлона. Оставете сместа да кипне, намалете котлона и варете 4-5 минути, докато кремът се сгъсти. Излейте в купа, покрийте плътно с фолио за свежо съхранение и охладете до стайна температура. 

Сложете добре охладения пудинг и добавете мекото масло. разбийте добре и приберете в хладилника за около час.

3

Сглобяване на тортата

Поставете единия блат в голяма чиния или плато за сервиране и намажете с около 1/3 от пудинга с масло. Подредете малините (като оставите няколко за декорация) и покрийте с втория блат.

Нанесете останалия пудинг отгоре и отстрани на тортата, загладете добре и поръсете с кокосови стърготини. В долната част на тортата оформете слой от кокосов чипс и приберете тортата да стегне в хладилник за 1-2 часа.

4

За розовия чипс

Сложете 2/3 от количеството шоколад в топлоустойчива купа и я поставете в съд в леко вряща вода на котлона. Разтопете шоколада, като бъркате непрекъснато и загрейте до 45 градуса.

Свалете купата от котлона и прибавете останалия шоколад. Разбъркайте добре и охладете сместа до 26 градуса. Върнете на котлона на водна баня и загрейте отново до 28 градуса.

Прехвърлете шоколада в пош и оформете еднакви по размер точки върху лист ацетатно фолио. Покрийте с втори лист, притиснете леко шоколада, за да се оформи плосък диск и завийте фолиото на руло.

Залепете с тиксо и оставете шоколада да стегне. Внимателно развийте фолиото и отделете листенцата шоколад. Можете да ги приготвите и няколко дни по-рано.

Преди сервиране, украсете тортата с листенца розов шоколад, пресни малини и листа свежа мента.