Първо пригответе бисквитеното тесто. Разбийте с телена бъркалка или с робот мекото масло и захарта, добавете ванилената захар и яйцето и разбийте отново. Прибавете смлените лешници и брашното и объркайте с шпатула, докато получите меко тесто. Съберете на диск, завийте с прозрачно фолио и охладете за минимум 1 ч. 30 мин.
Пригответе ваниловия пудинг по указанията на опаковката, но само с 600 мл мляко. Пресипете в студен съд, покрийте плътно с прозрачно фолио и охладете.
Пригответе франджипана. Разбийте с миксер или телена бъркалка маслото, захарта и меда, прибавете яйцето и накрая смесете със смлените лешници.
Извадете охладеното тесто, разточете на кръг, достатъчно голям да покрие дъното и стените на формата. Надупчете дъното с вилица, покрийте с парче хартия за печене, напълнете с тежести и изпечете за около 15 мин на 160℃ в предварително загрята фурна на долен и горен нагревател.
Махнете тежестите и хартията и печете още 6-7 мин.
Извадете изпечената основа от фурната, напълнете я с охладения пудинг (преди това го разбъркайте добре). Отгоре разпределете на тънък слой лешниковия франджипан (най-лесно е с две силиконови шпатули).
Обелете и нарежете райските ябълки на полукръгове, подредете ги върху тартата. Между тях поставете от нарязаните лешници, поръсете с кристалната захар. Изпечете тартата на 180℃ за около 30- 35 мин или докато франджипанът и бисквитената основа се зачервят.
Оставете да изстине и охладете напълно, преди да режете и сервирате, за да може сладкишът да стегне.
Тази есенна Тарта с ванилов пудинг, райски ябълки и лешников франжипан ни пренася в есената пекарна на Луиз от кулинарния блог Salted Lemons.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене