Намаслете формата за печене. Измийте и нарежете на малки парченца сливите.
Разтопете маслото в тиган, добавете овесените ядки и захарта. Запържете до леко кафяво на средна температура и ги разстелете върху хартия за печене да се охладят.
Смесете пудинга със захарта и 6с.л. от ябълковия сок и разбъркайте до гладкост. Сложете сливите и останалия сок на котлона да заврат, свалете от котлона, добавете пудинга. Оставете на тих огън за около минута като разбърквате постоянно, докато се сгъсти.
Пресейте брашното, разбъркайте сухата мая в него и добавете останалите продукти. Разбъркайте всичко с миксер (с куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин до получаването на гладко тесто. Покрийте го с чиста кърпа и го оставете на топло да втасва, докато видимо увеличи обема си.
Разточете втасалото тестото за кратко и го разстелете в намаслена кръгла форма за торта с ринг и оформете стени по ринга, не по-високи от 3 см. Поръсете с бадемите. Разстелете пълнежа със сливи отгоре и равномерно разпределете поръската с овесени ядки.
Печете около 35 мин. в долната част на предварително загрята фурна на 180°C при горен и долен нагревател или на 160°C при горещ въздух.
След изпичане оставете върху кухненска скара да се охлади.
Извадете го от формата и сложете върху голяма тортена чиния. Разтопете белия шоколад на водна баня и полейте повърхността на сладкиша.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене