Обелете, почистете и нарежете на филийки киселите ябълки. Сложете ги в широк тиган със захарта и маслото. Гответе на силен огън 10-15 минути, докато се разварят и излишната течност се изпари.
Прехвърлете ябълките в купа, намачкайте ги и ги оставете да се охладят.
В голяма купа смесете брашното, бакпулвера, содата, солта, кафявата захар и подправките. Направете кладенче в средата и добавете яйцето, зехтина и ябълковото пюре. Объркайте съставките, колкото да се смесят.
Загрейте фурната на 170 градуса. Покрийте с хартия за печене дъното и стените на форма с подвижно дъно с диаметър 22-23 см и леко намаслете.
Прехвърлете сместа в подготвената форма и внимателно изравнете повърхността с шпатула. Печете сладкиша 30 минути, докато стане твърд на допир в средата.
През това време обелете и почистете другите две ябълки и ги нарежете на тънки филийки. Сложете ги в купа и ги полейте с повечко лимонов сок и малко вода.
Когато времето за печене изтече, бързо подредете отгоре филийките ябълки в концентрични кръгове, така че да се застъпят, като оставите малко празно място по края.
С четка намажете ябълките с лимонов сок и върнете сладкиша във фурната за още 35-40 минути, докато клечка, забодена в средата, излезе чиста.
Оставете сладкиша да поизстине, преди да го извадите от формата върху решетка. Затоплете мармалада с водата, като разбърквате, докато сместа стане гладка. С четка глазирайте повърхността. Поднесете сладкиша топъл.
Тази рецепта споделя с нас Жана Душкова от кулинарния блог Mish-Mash
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене