В купа сложете мая към топлото прясно мляко, заедно с 2 с.л. брашно, 1 с.л. захар и оставете да удвои обема си за 10-15 минути.
Пресейте брашното в купа, направете кладенче и изсипете шупнаталата мая. Добавете яйцето, разтопеното масло и захарта.
Замесете гладко тесто и оставете да втаса за 40 минути докато удвои обема си.
Изсипете втасалото тесто върху набрашнена повърхност. Размесете леко и разточете на правоъгълна кора с дебелина около 1 см.
За пълнежа смесете мекото масло, захарта и бадемовия марципан и канелата до хомогенна смес. Марципанът накъсайте на парченца, размесете добре с вилица.
Намажете тестото с пълнежа и навийте на руло.
Срежете по дължина по средата. Получават се два фитила, които усучете заедно и оформете венеца. Намажете с малка четка с вода и поръсете с филирани бадеми.
Оставете за повторно втасване от 20 минути.
Изпечете в предварително загрята фурна на 180 С за около 30-35 минути. Оставете да се охлади, поръсете с пудра захар и разрежете.
За декорация използвайте филирани бадеми, стафиди, сушени боровинки, семена нар.
Тази рецепта е споделена с нас от Дани Динева, която може да последвате в блога ѝ Даниела за сладката страна на живота или фейсбук и инстаграм страниците ѝ.
Свързани рецепти
Десерти
Десерти
Десерти