Оставете бутер тестото да се отпусне, преди да започнете с приготвянето.
Поставете хартия за печене върху две големи тави. Нарежете тестото на квадратни парчета (5х5 см) и ги подредете в тавите с малко разстояние по между им. Изпечете тестото в предварително загрята фурна на 190°С до златисто. Оставете да изстине преди да използвате.
Отделете парчета, които да подредите върху крем питата, останалите натрошете и притиснете в тавичката, в която ще приготвите десерта. Препоръчителен размер на тавичката 20х30 см.
Пригответе крема, като смесите в касерола пудинга, прясното мляко и захарта.
Сварете на средно-висока температура при непрекъснато бъркане, докато кремът се сгъсти. Готовия крем прехвърлете в купа и го покрийте плътно по повърхността със свежо фолио. Оставете го да изстине напълно в хладилника преди да продължите.
Изстиналия крем разбъркайте енергично, за да стане гладък. Разбийте 200 мл. студена млечна сметана с 2 с. л. пудра захар до стабилен крем и я прибавете към пудинга, като бъркате внимателно със силиконова шпатула. Изсипете крема върху основата на десета от начупено бутер тесто и заравните. Отгоре подредете плътно отделените парчета бутер тесто.
Пригответе какаовия сос, като смесите всичко в касерола. Поставете на колтона на средна температура и разбъркайте, докато захарта, маслото и шоколада се стопят. Махнете от котлона и оставете соса да се охлади.
Залейте крем питата със соса и поръсете с шамфъсък, други ядки или плодове по избор. Оставете в хладилника за 12 часа или повече. Колкото по-дълго престои, толкова по вкусна става.
Тази рецепта споделя с нас Таня Донева от кулинарния блог Вкусното ми хоби със страст и любов.
Свързани рецепти
Торти
Торти
Торти