Разтворете маята и 1-2 чаени лъжички захар от количеството в рецептата в хладкото прясно мляко, разбъркайте добре. Оставете настрани за 10 минути, докато маята се активира и сместа увеличи обема си. Разбийте в голяма купа с кухненска тел яйцата, белтъка и захарта. Прибавете заквасената сметана, есенцията ром, бурбонската ванилова захар и ортокаловите корички. Прибавете и активираната мая към течните съставки.
В друга голяма купа, поставете половината от брашното и направете по средата кладенче. Изсипете течните съставки в него и разбъркайте добре с шпатула, докато всички продукти се смесят добре. Започнете да прибавяте от брашното и месете с ръка, докато тестото започне да се оформя на топка. След това извадете тестото на поръсен с брашно работен плот, омесете много добре, докато спре да се лепи по ръцете, най-малко 15 минути. След това, започнете да прибавяте към тестото от смесените разтопено масло и олио. Разтягайте и месете тестото, докато поеме мазнината. Повтаряйте това, до изчерпване на количеството мазнина.
Готовото тесто, поставете в голяма купа и го покрийте с найлоново фолио и кухненска кърпа. Оставете го в топло помещение, докато увеличи обема си два-три пъти.
Намажете с мазнина форма за кекс с диаметър 25-26 сантиметра. След като тестото втаса го разделете на две равни части. Оформете, като направите дълги фитили разточете ги с точилка и поставете плънката от шоколадови капки и пълномаслено какао. Оформете тестото, като се стараете плънката да остане в него, тако че да получите отново дълги фитили. Оплетете и поставете оформеното тесто във формата за печене. Покрийте тестото отново с фолио и го оставете да втаса за 20-30 минути.
След това, намажете козунака с жълтък разбит с прясно мляко и поръсете с бадемите и захарта.
Печете първоначално на 180°С за 10 минути, след което намалете градусите на 160°C и печете още 40-45 минути до готовност.
За още идеи може да посетите блог Вкусното ми Хоби със Страст и Любов
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене