Затоплете сметаната в малък съд, но без да завира.
Смесете брашното с маята в купа. Добавете затоплената сметана, захар, захар с лимон, сол, извара, яйце и разбъркайте сместа с миксер (куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин. до получаването на гладко тесто.
Покрийте го с чиста влажна кърпа и го оставете на топло, за да втаса, докато видимо увеличи обема си.
Поръсете тестото с брашно и размесете върху леко набрашнена повърхност, като добавите предварително смесените сушени плодове (стафиди, кайсии, боровинки) и бадемис конфитюр в тестото.
Разтопете маслото.
Оформете тестото в правоъгълник (40 х 30 см) и го намажете с половината от разтопеното масло. Разделете тестото на две, за да получите два правоъгълника с размери 20 х 30 см и ги сплетете. (фиг.1)
Намазнете форма за печене и застелете с хартия за печене. Поставете тестото в нея и го оставетеотново на топло, докато втаса още веднъж.
Печете в долната половина на предварително загрята фурна около 50 минути на горен и долен нагревател на 180°C или на горещ въздух на 160°C.
След изпичане извадете щолена заедно с хартията за печене върху метална скара и оставете да се охлади за 10 минути. Докато е още топъл намажете щолена с остатъка от маслото и поръсете с предварително смесената пудра захар със захар с аромат лимон.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене