Flag

Франкфуртски венец

16 - 20 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
60
Един от най-обичаните немски сладкиши в комбинация с фин маслен крем и хрупкави бадеми
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

За тестото
250 гмасло (меко)
200 гзахар
1 пак.бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
1 щипкасол
6 бр.яйца
250 гпшенично брашно
1 пак.бакпулвер Dr.Oetker
За масления крем
2 пак.Oригинален пудинг ванилия Dr.Oetker
80 гзахар
800 млпрясно мляко
500 гмасло (меко)
За кроканта
15 гмасло
75 гзахар
150 гбадеми (смлени)
Допълнително
270 гконфитюр (от малини)
100 гмалини
Picture - бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
Picture - бакпулвер Dr.Oetker
Picture - Oригинален пудинг ванилия Dr.Oetker
1

За тестото

Намазнете и набрашнете форма за кекс (Ø 26 см). Загрейте фурната на горен и долен нагревател на 180 °C или на вентилатор на 160 °C. 

Разбийте маслото с миксер до гладкост. Постепенно добавете захарта, ваниловата захар, солта и бъркайте до хомогенност. Разбийте всяко яйце в сместа за около 1/2 мин на най-високата степен на миксера.

Смесете брашното с бакпулвера и го добавете към останалите съставки, след което разбъркайте за кратко на средна скорост. Изсипете тестото във формата и загладете.

Печете около 40 мин и оставете сладкиша да се охлади във формата за 10 мин, след което го обърнете върху кухненска решетка, за да изстине на стайна температура.

2

За пудинга

Смесете пудингите с 80 г захар. Разбъркайте постепенно с 6 с.л. студено мляко до гладкост. Сварете останалото мляко заедно с пудинга за поне 1 мин при непрекъснато бъркане. Изсипете крема в купа, покрийте я със стреч фолио и оставете да изстине на стайна температура.

3

За кроканта

Загрейте маслото, захарта и бадемите в тиган с незалепващо покритие на среден огън, като разбърквате, докато леко покафенеят. Разстелете кроканта върху хартия за печене и оставете да изстине.

4

За крема

Разбъркайте мекото масло с миксер и го прибавете лъжица по лъжица към пудинга при непрекъснато разбиване, като се уверите, че маслото и пудингът са със стайна температура, в противен случай масленият крем ще се подсече. Отделете около 2 с.л. от масления крем настрана.

5

Сглобяване на венеца

Разрежете внимателно кекса на 4 равномерни блата. Поставете първия в подходяща равна чиния. Сипете крема в пош с накрайник (Ø 1 см) и шприцовайте блата с 3 кръга крем, като оставите помежду им разстояние около 1-2 см. Между кръговете крем шприцовайте конфитюр.

Сложете втория блат и нанесете крема и конфитюра като при първия. Сложете третия блат, но вече шприцовайте два кръга крем плътно един до друг, оставете разстояние между тях и третия кръг крем, което запълнете с конфитюр. За финал покрийте кекса с четвъртия блат.

С останалия крем измажете равномерно целия сладкиш от всички страни. Нанесете кроканта, а с отделените 2 лъжици крем щприцовайте розички и върху тях поставете по една малинка. Приберете десерта за няколко часа в хладилник, за да стегне.