Първо пригответе сладкарския крем, за да има време да се охлади. Поставете млякото в тенджера и оставете да заври. Междувременно разбийте яйцата със захарта, докато се смесят добре. Добавете брашното и царевичното нишесте и разбъркайте хубаво.
Постепенно изсипете млякото в яйчената смес, като бъркате през цялото време и върнете на огъня. Гответе, като бъркате непрекъснато, докато заври и се сгъсти. Отстранете от огъня и добавете есенцията ванилия.
Изсипете крема в чиста купа, покрийте с фолио, като го притискате директно върху повърхността на крема, за да предотвратите образуването на коричка. Оставете да се охлади до стайна температура.
Всички съставки за блата трябва да са със стайна температура. Постелете хартия за печене върху голяма тава. Загрейте фурната на 170 °С. Смесете брашното, нишестето и бакпулвера. Разбийте белтъците на средно висока скорост с 60 г захар, като я добавяте на няколко пъти, докато се получи смес със средно твърди върхове.
Разбийте жълтъците с 60 г захар, докато увеличат обема си двойно и изсветлеят. Добавете охладеното масло и разбъркайте внимателно с шпатула. Прибавете смесените брашно, нишесте и бакпулвер. Разбъркайте, без да прекалявате.
Добавете белтъците към останалите продукти на три пъти, като след всяко добавяне смесвате внимателно със силиконова шпатула. Прибавете и есенцията ванили. Разделете тестото на 4 или 5 равни части в купички, в зависимост от това, колко цвята боя ще използвате. Прибавете по няколко капки от боята към тестото и разбъркайте много внимателно, за да запазите обема му. Ако цветът ви се стори не достатъчно наситен, прибавете още боя.
Поставете всеки цвят тесто в отделен сладкарски пош. Шприцовайте от него, като редувате цветовете и започнете от ъгъла на тавата. Тестото е достатъчно за тава с размери 30х40 см. Печете в загрятата фурна за 10-12 мин, не прекалявайте, за да останат цветовете свежи, без кафеникав оттенък.
След като блатът е готов, поръсете с пудра захар голяма кухненска кърпа и обърнете блата върху нея. Махнете хартията за печене и го обърнете отново. Завийте блата заедно с кърпата. Оставете го, докато изстине напълно.
Довършете крема за пълнеж на рулото. Поставете маслото и пудрата захар в голяма купа и разбийте с миксер до кремообразност. Постепенно добавете лъжица по лъжица сладкарския крем и разбивайте много добре с миксера след всяко добавяне, докато кремът свърши.
В друга купа разбийте маскарпонето и сметаната с миксера заедно с 1 с.л. пудра захар до стабилен крем и след това смесете двата крема - сладкарския с маслото и този с маскарпоне и сметана.
След като блатът изстине напълно, развийте го и го напоете с медения сироп по цялата повърхност. Намажете крема равномерно навсякъде, като отделите една чаша от него, за да го използвате за декорация.
Завийте рулото и го поставете върху удобно плато за сервиране. Приберете го в хладилника за няколко часа. Преди да сервирате, украсете десерта с крем и декоративни ядливи великденски яйчица.
Последвайте Таня Донева от кулинарния блог Вкусното ми хоби със страст и любов за още изкушаващи рецепти.
Свързани рецепти
Десерти
Десерти
Десерти