Затоплете млякото, маята и захарта в малък съд за 2 минути, но без да завира.
В съд добавете затоплената смес, маслото, брашното, яйцето, солта и настърганите корички и разбъркайте сместа с миксер (куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин. до получаването на гладко тесто.
Покрийте го с чиста влажна кърпа и го оставете на топло, за да втаса, докато видимо увеличи обема си.
В купа разбийте марципана на малки парченца. Добавете останалите продукти и разбъркайте за кратко с миксер докато не получите хомогенна смес.
Поръсете тестото с брашно и размесете върху леко набрашнена повърхност.
Оформете тестото в правоъгълник (40 х 30 см) и го намажете с пълнежа. Започнете да навивате на руло от двете къси страни.
Намазнете форма за печене и застелете с хартия за печене. Поставете тестото в нея и го оставете отново на топло, докато втаса още веднъж. С мляко намажете тестото и поръсете отгоре бадемите.
Печете в долната половина на предварително загрята фурна около 45 минути на горен и долен нагревател на 180°C или на горещ въздух на 160°C.
След изпичане извадете щолена заедно с хартията за печене върху метална скара и оставете да се охлади за 10 минути.
Поръсете щолена с пудра захар. В тенджера загрейте маслото с финеса. Докато е още топъл намажете щолена с остатъка от маслото и поръсете с пудра захар.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене