Flag

Плетен козунак със сметана

20 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
20
Ароматен плетен козунак за един незабравим Великден
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

Тесто със суха мая за печене
100 млпрясно мляко
50 гкраве масло
375 гпшенично брашно
1 пак.суха мая Dr.Oetker
50 гзахар
1 пак.ванилена захар Dr.Oetker
0,5 ампулаесенция ванилия Dr.Oetker
150 гзаквасена сметана
200 гстафиди
50 гбадеми (филирани)
За намазване
1 бр.жълтъци
1 с.л.прясно мляко
Picture - ванилена захар Dr.Oetker
Picture - есенция ванилия Dr.Oetker
1

Предварителна подготовка

Затоплете млякото и разтопете маслото в него.

2

Тесто със суха мая за печене

В купа пресейте брашното и разбъркайте сухата мая в него. Добавете останалите продукти и топлото мляко без стафидите и бадемите и разбийте с миксер (с куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин до получаването на гладко тесто. На края върху брашнена повърхност с ръце омесете стафидите и бадемите в тестото. Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете на топло да втасва, докато видимо увеличи обема си.

3

Върху леко набрашнена повърхност омесете отново вече втасалото тестото. Разделете на 3 еднакви топки. От тях оформете 3 рула с дължина около 35 см. Върху тава, застлана с хартия за печене, поставете трите рула, като завиете надолу и притиснете краищата им. Сплетете тройна плитка и завийте краищата на козунака. Оставете на топло място, докато тестото отново втаса.

4

Разбийте жълтъка с млякото и намажете повърхността на козунака. Печете в долната половина на предварително загрята фурна около 35 минути на горен и долен нагревател на 180°C или на вентилатор на 160°C.

5

След изпичане извадете козунака заедно с хартията за печене върху метална скара и оставете да се охлади.