Продуктите трябва да бъдат със стайна температура. Пресейте брашното, разбъркайте сухата мая в него и добавете останалите продукти и сметаната. Разбъркайте всичко с миксер (с куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин до получаването на гладко тесто. Покрийте го с чиста кърпа и го оставете на топло да втасва, докато видимо увеличи обема си.
Върху леко набрашнена повърхност размесете и разточете втасалото тестото за кратко. Разделете тестото на четири еднакви топки и ги оформете на рула с дължина около 30 см. Съединете краищата на четирите ленти и притиснете. Оплетете на четворна плитка кактое показано на фиг.1. Завийте краищата на рулата отдолу на козунака.
Преместетеоплетения козунак върху застлана с хартия за печене тава. Покрийте отново с кърпа и оставете отново да втаса, докато увеличи обема си.
Разбийте жълтъка със сметаната и намажете повърхността на втасалия козунак. Печете в средата на предварително загрята фурна около 25-30 минути на горен и долен нагревател на 180°C или на горещ въздух на 160°C.
След изпичане извадете козунака заедно с хартията за печене върху метална скара и оставете да се охлади.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене