Flag

Веган кейк с кафе

8 - 10 парчета (/парченца)
Леснa
50
Чудесно следобедно лакомство с ободряващ ефект
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

За тестото
200 млбадемово мляко (неподсладено)
1 с.л.лимонов сок
3 ч.л.кафе (инстантно, разтворимо)
1 с.л.вода (вряща)
250 гбрашно
1,5 ч.л.бакпулвер Dr.Oetker
200 гкафява захар
100 млолио (растително)
1 ч.л.есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
За кафе сиропа
4 ч.л.кафе (инстантно, разтворимо)
100 млвода (вряла)
50 гкафява захар
За масления крем
100 гмаргарин (или кокосово масло)
250 гпудра захар
15 глешници (смлени)
50 гтъмен шоколад
1 ч.л.есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
Picture - бакпулвер Dr.Oetker
Picture - есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
Picture - есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
1

За тестото

Намазнете и набрашнете дъното и стените на правоъгълна форма (25х11 см). Загрейте фурната на горен и долен нагревател на 180°C или на вентилатор на 160°C.

Смесете бадемовото мляко с лимоновия сок, докато леко се сгъстят, и оставете настрана. След това разбъркайте кафето във врящата вода и оставете леко да се охлади.
 
В купа сипете брашното, бакпулвера, захарта и разбийте, докато се смесят добре. Добавете олиото, есенцията ванилия, бадемовото мляко, разтвореното кафе и разбъркайте до хомогенност.

Изсипете сместа във формата за кекс и загладете отгоре. Печете 45-50 минути, докато тестото добие златистокафяв цвят или клечка за зъби излезе чиста.
 
Докато кейкът се пече, направете сиропа, като смесите кафето, водата и захарта в тенджера. Варете на среден огън, разбърквайте постоянно, докато захарта се разтвори. Намалете котлона и нека къкри 5 минути, след което свалете от печката и оставете да изстине.

След като изпечете десерта, направете дупки с дървено шишче в горната част и залейте с 2-3 супени лъжици кафеен сироп. Оставете кекса да се охлади във формата за 30 минути и след това го поставете върху кухненска решетка да изстине напълно.

2

За украсата

Докато кейкът се охлажда, направете масления крем - разбийте маргарина с пасатор до гладкост. Постепенно сипете пудрата захар, 3 супени лъжици кафеен сироп и есенцията екстракт. Разбийте отново, докато получите пухкав крем.

Оставете крема в хладилника, за да стегне. С помощта на пош със звездовиден накрайник шприцовайте масления крем върху кейка. Настържете тъмния шоколад отгоре и поръсете с ядките преди сервиране.