Торта Медовик със сладко от къпини

Маскарпоне и специален пудинг ванилия

16 парчета (/парченца)

Необходим някакъв опит 90 Minutes

Тази рецепта споделя с нас Таня Донева от кулинарния блог Вкусното ми хоби със страст и любов. Тази торта ни напомня, че медът може да бъде вълшебна съставка в празничната торта. Нека да отпразнуваме и с благодарност към пчелите, че създават чудото мед.

Съставки

Съставки

за рецептата  Торта Медовик със сладко от къпини

За крема:

1 пак. Специален пудинг за бисквитена торта ванилия
100 г захар
100 г масло
100 г бял шоколад
200 г маскарпоне (студено)
100 мл сладкарска сметана студена
200 г сладко (от къпини, без семки)

Медени блатове с бренди:

3 бр. яйца
110 г кафява захар
110 г захар
75 г брашно
120 г краве масло
120 г мед
5 г сода бикарбонат Dr.Oetker
20 мл лимонов сок
1 пак. бакпулвер Dr.Oetker
525 г брашно
45 мл бренди

За напoяване на блатовете:

200 мл вода (хладка)
2 с.л. мед

Крем за покриване на тортата:

400 г маскарпоне
150 мл сметана (млечна)
4 с.л. пудра захар
1 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл

За декорацията:

100 г бял шоколад
1 малко сладкарска боя (жълта гел боя, специална за шоколад)
200 г марципан
1 малко сладкарска боя (черна гел боя)

preparation

Приготвяне

1

За крема

Сварете крема според указанието на опаковката, но само с 100 г захар. Свалете готовия крем от огъня и прибавете маслото, разбъркайте. След това добавете белия шоколад и разбъркайте отново.

Покрийте крема със стреч фолио плътно по повърхността, за да не хваща коричка и го оставете да изстине напълно до стайна температура. Поставете в голяма купа маскарпонето, сметаната, пудрата захар и ваниловия екстракт.

Разбийте с миксер, докато получите гладък, средно твърд крем. Прибавете ваниловия пудинг на няколко стъпки към крема от маскарпоне и сметана, като след всяко добавяне разбивате за кратко, докато се смесят хомогенно.

Разделете крема, като едната част трябва да е с 200 г по-малко. В тази част прибаветe сладкото от къпини (ако не е гладко, пасирайте го предварително). Разбийте, докато се получи еднороден крем.

Съхранявайте кремовете на хладно, докато стане време да ги използвате.

2

Медени блатове с бренди

Разбийте яйцата със захарта за 2 минути, докато сместа побелее и увеличи обема си. Добавете разтопеното и охладено масло, 80 г от брашното, меда, бакпулвера и содата, угасена в лимоновия сок.

Поставете сместа на водна баня на котлона за 6-7 минути, като през цялото време бъркате. След това добавете брендито и продължете да бъркате за още 4-5  минути. Махнете сместа от котлона и я оставете да се охлади за 10 минути.
Постепенно изсипете брашното, като смесвате с шпатула, докато получите меко и гладко тесто.

Поставете го в плик и го оставете за 10 минути, докато се поохлади. Включете фурната на 180°С. Откъснете от тестото парче около 155-160 г и го разточете директно върху хартията за печене. То трябва да е с диаметър приблизително 22 см, след което изрежете с ринг блат с размер 20 см. Ще получите 9 максимум 10 платки от това тесто с този диаметър.

Опитайте се да не използвате много брашно при разточването на тестото, само колкото е необходимо, за да не залепва по точилката и хартията. Така блатовете ще останат крехки и ефирни след изпичането.

3

За напояване на блатовете

Разбъркайте меда във водата, докато се разтвори.

4

Сглобяване на тортата

Поставете първия блат директно върху чиния, подходяща за сервиране. Около блата сложете ринг за оформяне на торти и ацетатно фолио. С четка напоете равномерно блатовете с медената вода, без да прекалявате. 

Редувайте блат и различен крем до изчерпване на количествата. Последния блат само леко напоете с медена вода и не мажете крем. Покрийте тортата с фолио и я приберете в хладилника за една нощ.

5

Крем за покриване на тортата

Поставете всички продукти в купа и ги разбийте с миксер, докато получите гладък, еднороден крем, като внимавате да не го преразбиете, за да можете да го нанасяте лесно. 
 
Готовата торта приберете отново в хладилника за няколко часа. 

6

Приготвяне на декорацията

Ще ви е необходима жълта гел боя (специална за шоколад, защото с обикновена шоколадът ще се пресече). Добавете малко от нея към разтопения на водна баня шоколад и го нанесете върху найлон (опаковъчен с балончета).

Докато шоколадът е още мек, го намажете около тортата. Като стегне в хладилника, премахнете найлона. Начупете останалия шоколад и го подредете върху тортата.

Използвайте домашен марципан, за да оформите пчеличките. Оцветете част от него с черна гел боя, а друга - с жълта и направете пчелички по подобие на снимката.

7

Тази рецепта споделя с нас Таня Донева от кулинарния блог Вкусното ми хоби със страст и любов. За още изкушаващи рецепти я последвайте в Instagram и Facebook

Съгласие за проследяване

Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.

Необходими функции

Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт. 

Винаги активни
Анализ и персонализация

Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.

Да

Отричам

(Ре-) Маркетинг / споделяне на данни с трети страни

За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.

Да

Отричам

Вашият браузър е с по-стара версия.

В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: