за рецептата Торта "Горски кът"
1 стрък | лимонова мащерка |
2 бр. | лимони |
300 г | краве масло (меко) |
2 щипка | лимонена киселина Dr.Oetker |
5 бр. | яйца |
300 г | захар |
1 пак. | бурбонска ванилова захар Dr.Oetker |
60 мл | олио |
350 г | брашно (тип 405) |
5 ч.л. | бакпулвер Dr.Oetker |
1 малко | сол |
200 г | захар |
4 бр. | белтъка |
1 малко | сол |
350 г | краве масло (меко) |
1 пак. | бурбонска ванилова захар Dr.Oetker |
1 бр. | лимони |
2 щипка | лимонена киселина Dr.Oetker |
100 мл | вода |
100 г | захар |
1 пак. | бурбонска ванилова захар Dr.Oetker |
0,5 стръкa | лимонова мащерка |
1 щипка | лимонена киселина Dr.Oetker |
1 малко | сол |
4 бр. | яйца |
50 г | пудра захар |
120 г | мед |
100 г | брашно (тип 405) |
4 ч.л. | бакпулвер Dr.Oetker |
4 ч.л. | Течна хранителна боя (зелена) 30 ml (около 15 г + 1/2 ч.л. кафява хранителна боя) |
175 г | сладко (лимоново) |
Загрейте фурната на горен и долен нагревател на 175 °C. Измийте лимоновата мащерка, отцедете водата, откъснете листата от дръжките и нарежете на едро. Измийте лимоните в гореща вода. Изсушете ги, след това настържете кората и изцедете сока им.
Отделно разбъркайте маслото и захарта с куки за бъркане на най-високата степен на миксера до получаване на лека и кремообразна смес. Постепенно изсипете лимонената киселина, яйцата, ваниловата захар, лимоновата мащерка, лимоновата кора, лимоновия сок и олиото, като разбъркате сместа за още 3 мин.
Смесете брашното и бакпулвера, пресейте ги и разбъркайте за кратко с миксер в сместа с останалите продукти.
След това покрийте 2 форми с подвижен ринг (Ø 20 см) с хартия за печене. Разделете сместа наполовина и поставете равномерно в двете форми. Печете в средата на предварително загрята фурна за около 40 мин до златистокафяво. Извадете блата, обърнете го и поставете върху кухненска решетка, за да се охлади.
Смесете белтъците, захарта с бурбонската ванилова захар, солта в купа и разбъркайте на средно гореща водна баня (около 65 °C), докато захарта се разтвори напълно.
Разбийте сместа с куки за бъркане (на най-висока степен на миксера) за няколко минути, докато стане гъста и кремообразна. Постепенно добавете маслото към охладения крем и продължете да разбивате, докато се образува гладък мус.
Измийте лимона в гореща вода. Изсушете го, след това настържете кората и изцедете сока му.
Прибавете лимонената киселина, лимоновата кора и сока в масления крем и разбъркайте с миксер, след което оставете настрана.
Измийте лимоновата мащерка и отцедете водата. Кипнете захарта, лимоновата мащерка, лимонената киселина, бурбонската ванилова захар и солта, като разбърквате от време на време. Оставете да къкри на котлона за около 3 мин.
Всеки от блатовете нарежете на две хоризонтално. Поставете първия блат върху поднос за сервиране. Отстранете листенцата лимонова мащерка. Разделете лимоновото сладко и сиропа на 4 равни порции, а масления крем на 5 равни части, като отделите 1 порция за декорацията.
Намажете с четка всеки блат с ¼ от сиропа, след това разпределете лимоновото сладко и накрая заравнете с масления крем. Повторете за всеки следващ слой от блата на тортата. Петата порция крем разпределете по стените на десерта. Охладете в хладилник за 20 мин.
Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте жълтъците заедно с меда с куки за бъркане до получаване на лека и кремообразна смес. Разбийте белтъците, солта и пудрата захар с миксер в отделен съд.
Бавно прибавете жълтъците към белтъците. Смесете брашното и бакпулвера, пресейте ги и след това внимателно ги изсипете към яйчената смес. Добавете зелената боя и няколко капки хранителна кафява боя, за да създадете мраморен ефект.
Изсипете сместа в купа и изпечете в микровълнова печка на 800W за около 90 секунди. Оставете настрана мъха да се охлади и след това оформете буци от сместа. Декорирайте тортата със сладкия мъх от всички страни.
Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.
Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт.
Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.
Да
Отричам
За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.
Да
Отричам
В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: