Торта "Биненщих"

Най-важната съставка за този лек и нежен сладкиш е медът.

12 парчета (/парченца)

Лесно 120 Minutes

Торта "Биненщих" е популярен сладкиш. В превод името му означава "ужилване от пчела". Казва се така, защото този десерт съдържа много мед, който привлича пчеличките. Всички продукти, необходими за сладкиша, са простички, но съчетанието им се превръща в уникална наслада. Тази рецепта споделя с нас Луиз от кулинарния блог Salted Lemons.

Съставки

Съставки

за рецептата  Торта "Биненщих"

За тестото:

1 форма за торта с диаметър 24 см
60 мл прясно мляко (топло)
1 пак. суха мая Dr.Oetker
25 г захар
1 с.л. мед
280 г пшенично брашно
0,25 ч.л. сол (1/4)
2 бр. яйца (размер L)
60 г краве масло

За топинга:

40 г краве масло
40 г мед
25 г захар
1 с.л. сладкарска сметана
80 г бадеми (накълцани)

За пълнежа:

70 г захар
1 пак. Специален пудинг за бисквитена торта ванилия
600 мл прясно мляко
1 с.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
1 пак. желатин Dr.Oetker
200 мл сладкарска сметана

preparation

Приготвяне

1

Крем

Първо пригответе пудинг кремa, защото той трябва да изстине и стегне, преди да го смесите със сметаната. 

Сложете млякото в касерола и го загрейте. Дръпнете от огъня. В купа разбъркайте захарта и пудинга и смесете с част от топлото мляко,. Добавете останалото мляко, пресипете сместа обратно в касеролата и гответе на умерен огън, докато сместа се сгъсти. Разбърквайте постоянно, за да не загори. 

Дръпнете от огъня и оставете леко да изстине. През това време залейте желатина с 2-3 с.л. вода и оставете да набъбне. Прибавете го към топлия крем и разбъркайте, докато се разтвори напълно. Прибавете и есенцията ванилия, пресипете в студена купа и покрийте плътно повърхността с прозрачно фолио. Охладете. 

2

Тесто

 Тестото за бриош не е особено трудно и ако имате миксер, който да свърши работата вместо вас, ще стане и доста бързо. 

Разтворете маята в топлото мляко, прибавете захарта и лъжица от брашното, разбъркайте и оставете да се активира за десетина минути.

Сипете брашното в купата на миксера, добавете солта, яйцата, сместа с активираната мая и пуснете миксера. Месете, докато тестото се събере на топка. Започнете да прибавяте мекото масло парченце по парченце, докато тестото поеме цялото количество. Оформете тестото на топка и оставете да втаса в намаслена купа, покрита с фолио, докато удвои обема си - около час, или повече в зависимост от температурата в помещението. На този етап можете да приберете тестото в хладилника за няколко часа (до 12 часа) - втасването на студено само ще подобри вкуса на десерта. 

Когато тестото е готово, оформете на топка и поставете на дъното на намазана с масло 24 см форма (или отделете тесто колкото за две питки - около ¼ от цялото количество и използвайте 20 см форма). Оставете да втаса втори път за около 30-40 мин. 

3

Бадемов топинг

Сложете в касерола маслото, меда, захарта и сметаната и загрейте, докато кипне. Дръпнете от котлона и прибавете бадемите, разбъркайте. Дръжте на топло, защото ако изстине, сместа ще се втвърди - добре е да я използвате скоро след приготвяне. 

4

Печене на блата

Когато тестото е готово за печене, разпределете отгоре бадемовия топинг - най-лесно става с две лъжички.
 
Печете в загрята до 175℃ фурна за около 25-35 мин, докато повърхността на сладкиша стане златисто кафява и лъскава. Извадете от фурната, оставете да изстине за 10 мин във формата и извадете да се охлади напълно върху решетка. 

5

Разрязване на блата

Когато блатът е изстинал напълно, разрежете го на два блата по хоризонтала с дълъг назъбен нож. Тъй като карамеленият топинг ще се втвърди при изстиване, добра идея е да нарежете предварително горния блат на триъгълници.

6

Довършване на крема

Разбийте с миксер стегналия крем-пудинг с желатин. Разбийте в друга купа студената сладкарска сметана. Смесете част от нея с крем-пудинга, за да го омекотите. Добавете останалата сметана, разбъркайте и продължете да разбивате с миксера, за да се смеси добре. 

7

Сглобяване

Поставете долния блат в чиния за сервиране, стегнете го с ринг за сглобяване на торти. Разпределете отгоре крема (може да не слагате цялото количество, защото е доста - остатъка сипете в чаша и му се насладете отделно). Загладете повърхността и подредете отгоре нарязаните триъгълни парчета от горния блат. Оставете за малко на студено и торта "Биненщих" е готова за сервиране. 

Тази рецепта споделя с нас Луиз от кулинарния блог Salted Lemons. Последвайте я за още оригинални и вкусни десерти и в профилите ѝ в Instagram и Facebook

Съгласие за проследяване

Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.

Необходими функции

Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт. 

Винаги активни
Анализ и персонализация

Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.

Да

Отричам

(Ре-) Маркетинг / споделяне на данни с трети страни

За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.

Да

Отричам

Вашият браузър е с по-стара версия.

В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: