Солен морковен тарт

Богатството от билки и аромати са запазена марка на това празнично великденско изкушение

10 - 12 парчета (/парченца)

Medium 90 Minutes

Съставки

Съставки

за рецептата  Солен морковен тарт

За тестото:

2 клонки кервиз
2 бр. копър (стръка)
2 малко магданоз (стръка)
2 малко лук (стръка див лук)
135 г пармезан
135 г краве масло (меко)
0,25 ч.л. сол
0,25 ч.л. пипер
2 бр. жълтъци
225 г брашно
0,5 ч.л. бакпулвер Dr.Oetker

За пълнежа:

350 г моркови
2 малко магданоз (стръка)
2 малко лук (стръка див лук)
2 клонки кервиз
1 ч.л. гхи (пречистено масло)
250 г заквасена сметана (30% масленост или крем Фреш)
50 мл прясно мляко (3,5% масленост)
80 г пушен колбас (може и друг салам по ваш избор)
2 бр. яйца
1 малко сол
1 малко пипер
1 малко индийско орехче

За горната част на тестото:

3 малко магданоз (стръка)
2 клонки кервиз
2 малко копър (стръка)
2 малко лук (стръка див лук)
1 бр. белтъка

preparation

Приготвяне

1

Приготвяне на тестото

Измийте билките, отцедете ги от водата и ги нарежете на ситно. Настържете пармезана на фино. Разбийте с куки за тесто маслото, пармезана, билките, солта, черния пипер, жълтъците. Добавете и пресятото брашно с бакпулвера до гладкост. Завийте тестото във фолио и го оставете в хладилника да се охлади за около 1 час.

2

Приготвяне на пълнежа

Междувременно обелете морковите. Нарежете ги на ленти с помощта на белачка. Измийте билките за пълнежа, отцедете ги от водата и ги нарежете на ситно. Нарежете колбаса на ивици.

Загрейте гхито в тиган на най-високата температура и поставете морковите заедно с билките, заквасената сметана, млякото, салама, яйцата, солта, черния пипер и индийското орехче. Бъркайте ги на котлона около 3 мин с дървена бъркалка.
 
Загрейте фурната на горен и долен нагревател на 180 °C. Извадете тестото от хладилника, омесете го още веднъж старателно и го разделете на две половини. За горната кора на тарта отделете прибл. 260 г тесто. Другата част тесто ще послужи за основата на тарта.

За нея разточете тестото във формата на кръг с дебелина 3 мм върху леко набрашнена повърхност. Поставете тестото в тава за тарт (Ø 26 см) и леко притиснете краищата. Отстранете излишното по края на съда тесто и го добавете към тестото за горната част.

Покрийте основата на тестото с хартия за печене и върху нея изсипете вариво (напр. зрял боб, леща), за да не се надигне тестото. Печете в средата на фурната за 10 мин. След това отстранете хартията с варивото и печете за още 8 мин.

3

Приготвяне на горната част на тестото

Измийте билките, отцедете ги от водата и ги накълцайте на ситно. Разточете тестото с дебелина 2-3 мм върху леко набрашнен плот и изрежете шестоъгълници с форми за сладки. Намажете всеки от тях с яйчен белтък, отгоре поръсете с билките и пак намажете с белтък.
 
Добавете плънката към тарта и я разпределете равномерно. Натиснете шестоъгълниците плътно върху пълнежа. Отстранете излишното тесто от краищата.
 
Печете в средата на предварително загрята на 180 °C фурна за около 25 мин до златистокафяво. Извадете соления сладкиш от фурната, оставете настрана да се охлади за кратко върху кухненска решетка, след което внимателно отстранете тарта от формата и сервирайте топъл.

Съгласие за проследяване

Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.

Необходими функции

Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт. 

Винаги активни
Анализ и персонализация

Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.

Да

Отричам

(Ре-) Маркетинг / споделяне на данни с трети страни

За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.

Да

Отричам

Вашият браузър е с по-стара версия.

В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: