Шведска пита с веган марципан, круши и ванилов мус

Едно уханно предложение за Семла - традиционна за Швеция сладка кардамонена пита с плънка от млечно-бадемова паста

6 парчета (/парченца)

Необходим някакъв опит 60 Minutes

Съставки

Съставки

за рецептата  Шведска пита с веган марципан, круши и ванилов мус

За тестото:

100 г захар
0,25 ч.л. сол
250 мл прясно мляко (пълномаслено)
60 г краве масло
1 пак. суха мая Dr.Oetker
1 бр. яйца (по-голямо)
1 ч.л. кардамон (смлян)
600 г брашно (+50 г за доомесване)

За плънката:

3 - 4 бр. круши (обелени и почистени, може и праскови от компот)
100 г захар
2 - 3 с.л. вода
30 г краве масло
200 г марципан
2 - 3 с.л. прясно мляко (пълномаслено)

За ваниловия мус:

200 мл сметана (млечна)
400 мл прясно мляко
1 пак. Oригинален пудинг ванилия Dr.Oetker
4 - 5 с.л. захар
60 г краве масло
1 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker

За глазурата:

1 бр. яйца (разбито, за намазване)
1 - 2 с.л. пудра захар (по желание)

preparation

Приготвяне

1

Пита

Смесете захарта и солта в голяма купа и оставете настрани. Загрейте прясното мляко и маслото в малка тенджера на умерен огън, докато маслото се разтопи. Изсипете в купата със захарта и отгоре поръсете маята. Оставете да престои 5 мин или докато маята се активира.

Добавете 1 яйце и кардамона и разбъркайте добре. Прибавете около 2/3 от брашното и размесете хубаво. Добавяйте на части останалото брашно, докато получите меко и лесно за работа тесто (може да е леко лепкаво). Месете на леко набрашнена повърхност 3-5 мин или докато стане гладко и еластично.

Поставете в намаслена купа, покрийте със свежо фолио и оставете да втаса 30 мин или докато удвои обема си. Намаслете дъното и стените на 22-24 см форма с падащо дъно и оставете настрани. Размесете за кратко тестото и оформете на топка, разточете до 20 см кръг и поставете в подготвената форма.

Разрежете на 8 равни триъгълника, без да стигате до основата на тестото, покрийте със свежо фолио и оставете да втаса 20-30 мин или докато отново удвои обема си. Загрейте фурната до 180°С на горен и долен нагревател или на 160°С с вентилатор. Намажете отгоре тестото равномерно с разбито яйце и печете 35-45 мин или докато забитa до дъното дървена клечка излиза суха и без полепнали трохи.

Оставете да се охлади във формата 4-5 мин, освободете от формата и оставете да се охлади напълно върху решетка. Разрежете питата наполовина хоризонтално, поставете долната част в чиния за сервиране, а горната оставете настрани. С лъжица издълбайте ниша с формата на кръг около 20 см в средата на питата, като оставите поне 2 см борд по периферията и внимавате да не пробиете долната кора.


2

Плънка

Поставете 200 г марциапан и 2-3 с.л. пълномаслено прясно мляко в блендер или кухненски робот и смесете до гладка паста. Разстелете равномерно в издълбаната ниша. Карамелизирайте захарта и водата, добавете маслото и крушите и оставете да покъкрят по 3-4 мин от всяка страна (или 2-3 минути, ако плодът е от компот) – плодовете не трябва да са прекалено меки. Отстранете от огъня и оставете настрани да се охладят напълно.


3

Мус

Пригответе пудинга според инструкциите на опаковката, като го сгъстите с една идея повече. Отстранете от огъня, добавете маслото и разбъркайте, докато се разтопи. Охладете крема на ледена баня с непрекъснато разбъркване.

Разбийте млечната сметана и ваниловата есенция до меки връхчета и на части добавете към изстиналия ванилов крем, като разбърквате с шпатула от долу нагоре до пухкав мус. Подредете крушите върху марципана с разрязаната част надолу. Разпределете ваниловия мус равномерно отгоре.

Нарежете горната част от питата на оформените вече триъгълници и поставете внимателно всеки от тях върху сметановия мус, като внимавате да съвпадат с долните им половинки. Поръсете обилно с пудра захар по желание.


4

Последвайте Мина Ангелова от кулинарния блог Angellove's Cooking.

Съгласие за проследяване

Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.

Необходими функции

Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт. 

Винаги активни
Анализ и персонализация

Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.

Да

Отричам

(Ре-) Маркетинг / споделяне на данни с трети страни

За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.

Да

Отричам

Вашият браузър е с по-стара версия.

В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: