Шоколадова торта "Медовик"

Лек сметанов вкус и разкошни блатове, които лесно и бързо се пекат на тиган

10 - 12 парчета (/парченца)

Medium 60 Minutes

Съставки

Съставки

за рецептата  Шоколадова торта "Медовик"

За блата:

1 бр. яйца
1 бр. жълтъци
150 г захар
1 щипка сол
50 г краве масло
200 мл прясно мляко
30 г какао Dr.Oetker
2 с.л. мед
2 ч.л. сода бикарбонат Dr.Oetker
300 г брашно (пресято)
20 г Густин - фино царевично нишесте Dr.Oetker

За крема:

400 г заквасена сметана
100 г пудра захар
500 мл сладкарска сметана

preparation

Приготвяне

1

За блатовете

В малка касерола сложете яйцето, жълтъка, млякото, какаото, маслото, захарта, меда и содата. Разбъркайте добре с телена бъркалка и сложете на котлона на средна степен.

Бъркайте около 3-4 минути, докато захарта се разтвори. Сместа започва да се надига, да става въздушна и това е нормално. Бъркайте около 5-7 минути

Оставете за 2-3 минути да се охлади на стайна температура, като прехвърлите сместа в друг съд, за да се охлади по-бързо. Пресейте брашното заедно с нишестето и започнете да го добавяте към сместа. Ще ви е трудно да разбърквате с лъжица, затова прехвърлете тестото на плота и започнете да месите с ръце.

Тестото е меко, еластично, но не лепкаво, много добре за оформяне. Разделете на 8 равни части на око или ползвайте кухненска везна, за да ги претеглите и оформете на топки. Сложете ги в чиния, покрийте с домакинско фолио и приберете за 20-30 минути в хладилник да се охладят.

Извадете блатовете от хладилника, набрашнете леко плота и започнете да разточвате тънки блатове. Използвайте чиния или тортен ринг с диаметър 20 см, за да изрежете в кръг блатовете. Надупчете блатовете с вилица от едната страна, за да се изпекат равномерно. Повторете всичко с останалите блатове като с изрезките, които остават, направете още 1 блат.

Загрейте котлона на средна степен, сложете сух тиган с незалепващо покритие и печете всеки блат за около минута и половина до две. Не ползвайте допълнителна мазнина, не е необходима. Когато от едната страна блатът започне да се надига и да променя цвета си, ползвайте шпатула и обърнете за много кратко от другата страна.

За втората страна времето за изпичане е значително по-кратко - около 30-40 секунди. Прехвърлете в чиния и оставете да се охладят. Така приготвените блатове можете да съхранявате до приготвянето на тортата в найлонов плик в шкаф.

2

За крема

Смесете заквасената сметана заедно с пудрата захар и разбъркайте. В друга купа сложете студената сладкарска сметана и с помощта на миксер разбийте до твърд връх. С помощта на шпатула смесете двете сметани, като разбъркате леко и плавно.

3

Сглобяване на тортата

В блендер сложете един блат и го натрошете на дребни трохи. Той ще ни служи за облепване на тортата и поръсване от горната страна.

За сглобяване на тортата поставете един блат в чиния или поднос за торта, отгоре сложете малко крем и притиснете добре, редувайте крем, блат, крем, блат. Оставете малко крем, за да намажете тортата отгоре и отстрани.

С помощта на дланта си вземете трохите от начупения блат и го полепете по борда и всички страни на тортата. Притиснете добре и приберете за няколко часа в хладилник, за да може да поемат блатовете от крема. Най-добре да отлежи за една нощ в хладилник.

4

Последвайте Дани Динева от кулинарния блог Cakes and Bakes за още изкушаващи рецепти.

Съгласие за проследяване

Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.

Необходими функции

Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт. 

Винаги активни
Анализ и персонализация

Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.

Да

Отричам

(Ре-) Маркетинг / споделяне на данни с трети страни

За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.

Да

Отричам

Вашият браузър е с по-стара версия.

В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: