Включете фурната да загрява на 170 °С. Разбъркайте с помощта на телена бъркалка жълтъците, двата вида захар, растителното масло и водата. Прибавете при жълтъците брашното, какаото, бакпулвера и солта. Отделно разбийте белтъците и прибавете и тях към сместа, като разбърквате внимателно със силиконова шпатула.
Изсипете тестото във форма с диаметър 19-20 см., която предварително сте намазали с масло и сте застлали с хартия за печене. Печете 50 минути. Оставете готовия блат да изстине напълно преди да го разрежете.
Пригответе крема според указанието на опаковката. Когато е сварен, изключете котлона и прибавете 100 г начупен шоколад, разбъркайте добре. Покрийте крема по повърхността със свежо стреч фолио и го оставете да изстине напълно на стайна температура.
Разбийте маскарпонето с пудрата захар. Прибавете на части изстиналия шоколадов крем към маскарпонето, като разбивате с миксер. Пригответе желатина според указанието на опаковката.
Отделете една купичка от крема (около 300 г) и го загрейте в микровълнова фурна, но не прекалено. Прибавете желатина в затопления крем и разбъркайте много добре. Добавете крема с желатина към останалия крем и разбийте до еднородност. Покрийте го и го оставете да изстине до стайна температура.
Загрейте сметаната, но не я завирайте. Залейте начупения шоколад и разбъркайте до гладък крем. Оставете ганаша в хладилника за 4-5 часа.
Нарежете блата на три платки. Поставете първата платка директно върху подложка за торта или върху чиния за сервиране. Напоете блата със захарен сироп. Разбъркайте крема с телена бъркалка и го поставете в сладкарски пош.
Шприцовайте крема върху блата, като по средата направите място за карамеленото мляко. Поставете половината от Дулсе де лече. Отгоре разпределете нарязаните на едро лешници. Повторете същото и с втория блат. Отгоре поставете последния блат и го напоете със захарен сироп.
Сложете отстрани на тортата ацетатно фолио и стягащ ринг и я приберете в хладилника за една нощ. Премахнете ринга и ацетатното фолио. Разбийте шоколадовия ганаш с миксер и намажете тортата отгоре и отстрани с него.
Декорирайте със свежи плодове и сладки макарони.
Последвайте Таня Донева от кулинарния блог Вкусното ми хоби със страст и любов за още изкушаващи рецепти.
Свързани рецепти
Десерти
Десерти
Десерти