Flag

Празнична белтъчено-шоколадова торта

about 16 порции (/дози)
Средно ниво на сложност
60
Лешници, сметана, канела и шоколад
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

Белтъчена смес
8 бр.белтъка
3 гсол (щипка)
375 гзахар
50 гпшенично брашно
150 глешници смлени
1 ч.л.канела на прах
Пълнеж
600 гсметана (студена сладкарска )
2 пак.бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
1 ч.л.канела на прах
Допълнително
300 гкувертюр тъмен
25 гкувертюр бял
200 гсметана (студена сладкарска )
10 гпудра захар
Picture - бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
1

Предварителна подготовка

Изрежете 5 листа хартия запечене, върху всекиочертайте кръг с диаметър 28 см.

2

Белтъчна смес

Разбийте белтъците и солта с миксер на твърд сняг. Докато разбивате, постепенно добавяйте захарта. Продължете да разбивате, докато сместа започне да се втвърдява и захарта се разтвори. Смесете брашното, лешниците и канелата и ги разбъркайте към белтъчната смес с лъжица. 1/5 от тестото намажете върху първия от хартиените кръговете и печете 20 минути в средата на предварително загрята фурна на 170°С на горен и долен нагревател или на 150°С с горещ въздух.


След изпичане извадете блата с хартията за печене върху метална решетка и го оставете да се охлади.


По същия начин подгответе и изпечете останалите четири блата.


Начупете тъмния кувертюр и го разтопете на водна баня при слаба температура. Начупете белия кувертюр на парчета, ги напълнете в торбичка за замразяване. Разтопете го на водна баня. От тъмния ковертюр отделете 5 с.л. в торбичка за замразяване, затворете добре, отрежете едното ъгълче и нарисувайте 16 звезди (с диаметър 3-4 см) върху хартия за печене. С белия кувертюр напръскайте шоколадовите звезди и ги оставете да се втвърдят.


Внимателно отстранете хартията от блатовете. Намажете с тъмния кувертюрчетири от блатовете. Поставете един намазан блат върху тортена чиния.

3

Пълнеж

Разбийтесметаната с ванилената захар и канела на твърд сняг. С ¼ от нея намажете най-долния блат върху тортената чиния. По същия начин поставете и мажете останалите блатове. Накрая поставете ненамазания блат най-отгоре. Оставете тортата в хладилник заоколо 2 часа.

4

Украса

Разделете тортата на 16 парчета. Разбийте сметаната със пудрата захар и я напълнете в шприцс накрайник звезда и шприцнете 16 розички. Върху всяка поставете шоколадова звезда и поръсете с пудра захар.