В касерол или малка тенджера загрейте на слаб огън 50 мл мляко с 10 г брашно, но без да завират, докато се сгъстят. Охладете сместа на стайна температура и прибавете маята. Тя трябва да шупне три пъти и да я разбърквате след всяко шупване.
През това време смесете всички продукти за тестото. Прибавете маята и малко по малко останалото брашно (140 г), докато се получи меко, леко лепкаво тесто, което не остава по пръстите. Нека да втаса, докато утрои обема си, около 3-6 часа.
Пригответе крема с прясното мляко и го сложете на слаб огън при непрестанно бъркане, за да се сгъсти. Добавете локума и продължете да бъркате, докато се разтопи напълно.
Към вече втасалото тесто прибавете малко по малко маслото, докато се поеме цялото от тестената смес. Трябва да омесвате тестото хубаво след всяко добавяне на късчетата масло.
Накрая разточете тестото на правоъгълен лист с дебелина около половин сантиметър, нарежете го на 4 фитила и ги завийте с пудинга, бадемите и стафидите. От тях сплетете плитка и оставете тестото да втаса повторно за още около час-два.
По желание можете да намажете козунака с 1 жълтък и малко прясно мляко и да го поръсите със захар.
Печете в загрята на 210 °C фурна за около 5 мин, след което намалете градусите на 180. Печете за още 5 мин и после завийте с алуминиево фолио. Така доизпечете козунака за 30-40 мин.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене