Flag

Лесен сладкиш с праскови

12 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
60
Лек десерт, събрал в една хапка вкуса и аромата на лятото - страхотен нежен крем, освежаващо плодово желе, маслена основа и хрупкав топинг
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

За основата
200 гбисквити (маслени)
80 гкраве масло (разтопено)
За плодовото желе
500 гпраскови (4-5 средно големи плода, нарязани на кубчета)
400 млвода
100 гзахар
2 ч.л.есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
1 пак.желатин Dr.Oetker
30 млвода (студена)
За крема
1 пак.Специален пудинг за чийзкейк с бял шоколад
500 млпрясно мляко
100 гзахар
250 гмаскарпоне
0,5 ч.л.есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
За гарниране
5 - 6 бр.бисквити (маслени)
30 горехи (леко запечени, може и други ядки по избор)
Picture - есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
Picture - желатин Dr.Oetker
Picture - есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
1

За основата

В блендер или кухненски робот смиламе бисквитите до ситни трохи. Добавяме разтопеното масло и смесваме за кратко. Изсипваме в правоъгълна форма за печене с размер 30х20 см и притискаме с лъжица или дъното на чаша, докато оформим равномерен блат. Оставяме в хладилника да стегне.

2

За плодовото желе

Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути. В средно голям съд за варене кипваме 400 мл вода и захарта, като бъркаме непрекъснато, докато захарта се разтопи. Отстраняваме от котлона и след около минута добавяме накиснатия желатин и разбъркваме, докато се разтвори напълно.

Добавяме нарязаните на кубчета праскови и есенцията ванилия, разбъркваме и охлаждаме на ледена баня. Изсипваме върху основата и оставяме в хладилника за поне 4 часа да се желира.

3

За крема

В средно голям съд за варене смесваме съдържанието на пакетчето пудинг и 80 г от захарта, добавяме постепенно млякото и разбъркваме добре. Оставяме да заври, намаляваме температурата на котлона и варим 3 минути при непрекъснато бъркане. Отстраняваме готовия крем от котлона и оставяме да се охлади леко, като разбъркваме от време на време.

Разбиваме за кратко маскарпонето с миксер на ниска скорост с останалите 20 г захар и есенцията ванилия. Добавяме постепенно охладения пудинг, като не преставаме да разбиваме с миксера на ниска скорост. Разпределяме равномерно върху желираните праскови, заравняваме и оставяме да се охлади за поне 2 часа в хладилника.

Преди да поднесем, поръсваме готовия сладкиш със смлените бисквити и ядки и нарязваме на 12 парчета.

4

Последвайте Мина Ангелова от кулинарния блог Angellove's Cooking за още интересни рецепти.