В купата на блендер или кухненски робот смелете бисквитите за кратко, добавете разтопеното масло, есенцията ванилия и настърганата лимонова кора и обработете до влажни трохи.
В блендер смесете захарта и настърганата лимонова кора и обработете за кратко, за да освободите маслата от кората.
В купа разбийте с миксер на средна скорост яйцата, солта, лимоновия сок и лимоновата захар до хомогенна смес. Прехвърлете в малка тенджера и гответе на ниска степен при непрекъснато разбъркване, докато се сгъсти.
Прехвърлете нарязаното на кубчета масло в купа и през сито изсипете върху него готовия кърд. Разбъркайте, докато маслото се разтопи напълно. Покрийте със свежо фолио плътно по повърхността на крема.
В съд за варене смесете пудинга и захарта, добавете постепенно млякото и разбърквайте. Оставете да заври, намалете температурата и варете 3 минути, като разбърквате непрекъснато. Отстранете от котлона и оставете леко да се охлади.
В голяма купа разбийте с миксер на средна скорост крем сиренето, меда, лимоновия сок, 100 грама от лимоновия кърд, есенцията ванилия и лимоновите корички до хомогенна смес.
Добавете на части охладения пудинг и разбъркайте до гладък крем.
Покрийте дъното и стените на правоъгълна форма за кекс с хартия за печене, като оставите част от хартията като резерв извън формата. Прехвърлете бисквитените трохи във формата, притиснете с лъжица плътно към дъното и оставете в хладилника за 15-20 минути. Нанесете отгоре крема, заравнете, покрийте със свежо фолио и оставете в хладилника за поне 6 часа, или за около 2 часа във фризера.
Върху вече стегналия крем нанесете останалия лимонов кърд, като преди това съвсем леко го затоплите, ако е необходимо - и заравнете. Оставете за поне 1 час в хладилника, или за 30 минути във фризера.
Прехвърлете с помощта на оставената като резерв хартия за печене в подходящ поднос и отстранете хартията. Декорирайте с резенчета лимон и ядливи цветя, по избор.
Последвайте Мина Ангелова от кулинарния блог Angellove's Cooking за още оригинални и вкусни десерти. Сладкиши с невероятно въображение може да откриете и в профилите на Мина в Instagram и Facebook.
Свързани рецепти
Десерти
Десерти
Десерти