Flag

Козунак по гръцки

about 20 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
40
Пухкав хляб с аромат на портокал и лек алкохолен привкус
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

Тесто със суха мая за печене
125 млпрясно мляко
50 гкраве масло
500 гпшенично брашно
1 пак.суха мая Dr.Oetker
2 ч.л.захар
2 пак.Финес - аромат портокалови корички Dr.Oetker
1 ч.л.сол
2 бр.яйца
1 бр.белтъка
4 ч.л.узо (мастика)
За намазване
1 бр.жълтъци
1 с.л.прясно мляко или узо
1

Пресейте брашното и разбъркайте сухата мая в него. Затоплете млякото и разтопете маслото в него. Към брашното добавете маслено-млечната смес и останалите продукти. Разбъркайте всичко с миксер (с куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин до получаването на гладко тесто. Ако желаете, замесете още малко с ръце на леко набрашнен плот. Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете на топло да втасва, докато видимо увеличи обема си.

2

Върху леко набрашнена повърхност замесете отново вече втасалото тестото. Разделете на три еднакви топки. От тях оформете три рула с дължина около 60 см и ги сплетете на тройна плитка. Върху застлана с хартия за печене оформете плитката на венец като завиете и притиснете краищата леко.


С помощта на алуминиево фолио оформете топки във формата на яйца и ги поставете симетрично на четири места върху козунака. Оставете отново да втаса, докато видимо си увеличи обема.

3

Разбийте жълтъка с млякото или узото и намажете повърхността на втасалия козунак. Поръсете го със сусамово семе.

4

Печете около 25 мин в долната половина на фурна, предварително загрята на 180°C при горен и долен нагревател или на 160°C при горещ въздух. След изпичане извадете козунака заедно с хартията за печене върху метална скара и оставете да се охлади. На оформените места от фолиото, поставете яйцата.