за рецептата Козунак на конци с пудинг и локум
140 г | брашно |
1 бр. | яйца |
30 г | кисело мляко |
30 г | захар |
1 с.л. | мед |
1 ампула | есенция ром Dr.Oetker |
1 пак. | Финес - аромат портокалови корички Dr.Oetker (или настъргана кора от 1 портокал) |
1 ч.л. | Екстракт Бурбонска ванилия 30 ml |
1 щипка | сол |
0,5 пак. | Oригинален пудинг ванилия Dr.Oetker |
150 мл | прясно мляко |
100 г | локум |
50 мл | прясно мляко |
10 г | брашно |
0,5 пак. | суха мая Dr.Oetker |
140 г | брашно |
75 г | краве масло (на стайна температура) |
50 г | стафиди |
1 ч.л. | захар (за поръсване) |
50 г | бадеми (сурови) |
1 бр. | жълтъци (за намазване на тестото) |
2 с.л. | прясно мляко (за намазване на тестото) |
В касерол или малка тенджера загрейте на слаб огън 50 мл мляко с 10 г брашно, но без да завират, докато се сгъстят. Охладете сместа на стайна температура и прибавете маята. Тя трябва да шупне три пъти и да я разбърквате след всяко шупване.
През това време смесете всички продукти за тестото. Прибавете маята и малко по малко останалото брашно (140 г), докато се получи меко, леко лепкаво тесто, което не остава по пръстите. Нека да втаса, докато утрои обема си, около 3-6 часа.
Пригответе крема с прясното мляко и го сложете на слаб огън при непрестанно бъркане, за да се сгъсти. Добавете локума и продължете да бъркате, докато се разтопи напълно.
Към вече втасалото тесто прибавете малко по малко маслото, докато се поеме цялото от тестената смес. Трябва да омесвате тестото хубаво след всяко добавяне на късчетата масло.
Накрая разточете тестото на правоъгълен лист с дебелина около половин сантиметър, нарежете го на 4 фитила и ги завийте с пудинга, бадемите и стафидите. От тях сплетете плитка и оставете тестото да втаса повторно за още около час-два.
По желание можете да намажете козунака с 1 жълтък и малко прясно мляко и да го поръсите със захар.
Печете в загрята на 210 °C фурна за около 5 мин, след което намалете градусите на 180. Печете за още 5 мин и после завийте с алуминиево фолио. Така доизпечете козунака за 30-40 мин.
Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.
Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт.
Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.
Да
Отричам
За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.
Да
Отричам
В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: