за рецептата Kофитюр от вишни с дъх на касис
900 г | вишни (обезкостени) |
100 мл | ликьор касис |
500 г | захар |
1 пак. | бурбонска ванилова захар Dr.Oetker |
1 пак. | лимонена киселина Dr.Oetker |
1 пак. | Гелфикс Екстра 2:1 Dr.Oetker |
Измийте, почистете и обезкостете вишните. Претеглете 900 г. Пасирайте две трети от вишните, а останалите нарежете на две. Смесете пюрето и плодчетата със 100 мл ликьор касис в подходящ съд. Към съдържанието на пакетчето Гелфикс Екстра 2:1 добавете 2 с.л. захар и разбъркайте в плодовата смес. Сложете сместа да заври при средна температура при непрекъснато бъркане. След като заври, прибавете останалата захар и бурбонската ванилова захар и разбъркайте добре. Конфитюрът трябва да ври около 3-5 мин при непрекъснато бъркане. По желание отстранете пяната. Добавете лимонената киселина и върнете за още една минута на котлона. Свалете конфитюра от котлона и веднага го разпределете в предварително измитите и подсушени бурканчета. Затворете бурканчетата и ги обърнете с капачката надолу. Оставете така около 5 мин. Съхранявайте на хладно и тъмно.