Flag

Галет със сини сливи и сладко от червено цвекло

8 парчета (/парченца)
Леснa
50
Красив, но най-вече вкусен десерт, който е особено подходящ за летните дни
Таня Донева от кулинарния блог Вкусното ми Хоби със Страст и Любов ни предлага рецепта за галет, приготвен с омагьосващата и нестандартна комбинацията от сини сливи и сладко от цвекло.
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

За тестото
180 гбрашно
0,5 пак.бакпулвер Dr.Oetker
1 щипкасол
2 с.л.пудра захар
70 млолио
70 млвода (студена)
За плънката
80 гмаскарпоне
1,5 с.л.пудра захар
1 пак.бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
1 ч.л.Густин - фино царевично нишесте Dr.Oetker
3 с.л.сладко (от червено цвекло)
120 гсини сливи
3 с.л.кафява захар
За сладкото
4 - 5 бр.червено цвекло
150 млвода
3 с.л.захар
0,5 пак.Гелфикс Екстра 2:1 Dr.Oetker
2 стръкaиндрише
1 пак.бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
Picture - бакпулвер Dr.Oetker
Picture - бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
Picture - Гелфикс Екстра 2:1 Dr.Oetker
Picture - бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
1

Приготвяне на тестото

В купа прибавете към брашното, бакпулвера, солта и пудрата захар, след което разбъркайте добре. Прибавете към сухата смес олиото и водата и омесете меко тесто.

Готовото тесто завийте в свежо стреч фолио и го оставете да почине за 30 мин.


През това време в друга купа разбъркайте маскарпонето с бурбонската ванилова захар, пудрата захар и нишестето. След това нарежете сливите. Когато сте готови, включете фурната да загрява на 180°С.


Починалото тесто разточете директно върху хартия за печене в кръгла форма с диаметър 22-24 см.


Намажете с маскарпонето по средата, като оставите 5 см борд, който не е намазан. След това отгоре върху маскарпонето разпределете сладкото от червено цвекло. Накрая подредете сливите върху плънката и прегънете останалия ненамазан с плънка борд от тестото върху сливите. Поръсете навсякъде с кафявата захар.


С помощта на хартията за печене пренесете галета върху голяма тава. Поставете във фурната и печете за 40-45 мин или докато тестото стане изкусително, златисто-кафеникаво.

2

За сладкото

За да приготвите 2 буркана по 400 гр сладко от червено цвекло, почистете и обелете 4-5 глави цвекло и ги сварете, докато омекнат. След това стерилизирайте бурканите и капачките.

Пасирайте свареното цвекло и го поставете в касерола, като прибавите 150 мл. вода и 5 с.л. захар. Прибавете половин пакет Гелфикс Екстра 2:1 Dr.Oetker и 3 листа индрише. Сварете сместа за 5-8 мин на слаб огън, като бъркате често, защото сместа е гъста и може да загори.


Махнете сладкото от огъня и извадете индришето. Прибавете 1 ч.л. бурбонска ванилова захар Dr.Oetker, след което разбъркайте. Изсипете сладкото в бурканите и затворете плътно с капачки.


Тази рецепта за галет със сини сливи и сладко от червено цвекло споделя с нас Таня Донева от кулинарния блог Вкусното ми Хоби със Страст и Любов. Може да я последвате в профилите ѝ във фейсбук и инстаграм.