Flag

Еклерова мус торта

10 - 12 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
60
Със специален пудинг Ванилия и глазура от бял шоколад
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

За пудинга
1 пак.Специален пудинг за бисквитена торта ванилия
130 гзахар
1 лпрясно мляко
За еклерите
125 гкраве масло
125 млпрясно мляко
125 млвода
5 гзахар
5 гсол
140 гбрашно
4 - 5 бр.яйца (в зависимост от големината им)
За крема
130 гкраве масло (меко)
200 гсирене крема
130 гсметана (млечна)
2 с.л.пудра захар
3 с.л.тахан (орехов)
За глазурата
100 гбял шоколад
80 гсирене крема
30 гсметана (млечна)
За декорация
10 бр.ягоди
50 горехи (смлени)
1 малкопудра захар (за поръсване)
Picture - Специален пудинг за бисквитена торта ванилия
1

За пудинга

Пригответе пудинга според указанието на опаковката, изсипете го в купа и го покрийте плътно по повърхността със стреч фолио. Оставете го да изстине до стайна температура.

2

За еклерите

В тенджера сипете млякото, водата, маслото, захарта, солта и сложете на котлона да заврат. След като сместа заври, я махнете от котлона и изсипете брашното наведнъж. Започнете да бъркате бързо с дървена лъжица, докато се получи тесто, което се отделя от стените на тенджерата.

Прехвърлете го в купа и го оставете леко да се охлади. То трябва да остане топло, а не да изстива напълно.

Чукнете вътре едното яйце и бъркайте, докато тестото го поеме напълно. След това добавете следващото и повторете процедурата. Тестото трябва да поеме по този начин всички яйца. Поставете го в пош и така оформете 4 по-големи еклера (останалите да са по-дребни) върху тава, постлана с хартия за печене.

Печете еклерите в предварително загрята на 200 градуса фурна за 25-30 минути. По време на печенето не отваряйте фурната. Готовите еклери трябва да бъдат със златист загар и твърда коричка отгоре и отдолу. Когато се изпекат, не ги изваждайте веднага, а ги оставете да изстинат във фурната с леко открехната врата. 

3

За крема

Разбийте мекото масло с миксер, докато стане на крем, побелее и увеличи обема си. Започнете да прибавяте половината от пудинга (другата половина консумирайте като крем, тъй като в случая полученото количество пудинг е много за пълнеж на тази торта) лъжица по лъжица, като след всяко добавяне, разбивате до пълното му усвояване. Когато привършите с крема, разделете го на две части.

В купа разбийте крема сиренето, сметаната с пудрата захар и тахана на средно твърд крем и прибавете половината от разбития пудинг с масло. Разбъркайте добре с шпатула. С останалата част от крема напълнете 5-6 еклера, които ще са ви необходими за тортата.

4

Сглобяване

Изберете подходяща чиния за сервиране. Поставете ринг с диаметър 22 см. Отстрани по стените фиксирайте ацетатно фолио. Разполовете по-големите еклери по широчина и ги подредете плътно по дъното на оформящия ринг. Опитайте да не оставяте празно място по дъното.

Изсипете цялото количество крем с добавените крема сирене, сметана и тахан. Поставете в крема 5-6 еклера, като ги потопите в него. Изравнете крема около еклерите, доколкото е възможно, и приберете така оформената торта в хладилника, докато приготвите глазурата.

5

За глазурата

Поставете всички продукти в купа на водна баня и ги разбъркайте, докато се получи еднородна смес. Извадете тортата и изсипете глазурата отгоре. Наклонете на всички страни, за да се разпредели равномерно. Приберете тортата в хладилника за една нощ.

Преди да сервирате, премахнете ринга и ацетатното фолио и панирайте тортата отстрани със смлени орехи. Декорирайте със свежи ягоди или други плодове и малко пудра захар, ако идеята ви допада. 

6

Последвайте Таня Донева от кулинарния блог Вкусното ми хоби със страст и любов за още изкушаващи рецепти.