Разделете жълтъците от белтъците. С миксера разбийте жълтъците заедно със захарта до побеляване. В друга купа разбийте белтъците с щипка сол и оставете настрана. Пресейте брашното заедно с какаото и започнете да ги прибавяте с разбъркване към жълтъците. Разбийте внимателно.
С помощта на шпатула смесете жълтъците и белтъците внимателно, за да запазите въздушността им. Печете в предварително покрита с хартия за печене тортена форма с диаметър 20 см на 180 градуса без вентилатор около 30 минути до суха клечка.
През това време смелете орехите на дребни трохи с помощта на блендер. Разбийте белтъците на сняг, добавяйте постепенно от захарта до пълното ѝ разтваряне. Накрая прибавете с помощта на шпатула орехите и след това брашното.
Разбъркайте до хомогенна смес и изпечете блата на 180 градуса без вентилатор за около 25 минути, нека се охлади напълно и го нарежете на 3 части, след което го оставете да престои в хладилник.
Разбийте жълтъците заедно със захарта до побеляване с миксер. На котлона загрейте вода и сложете жълтъците на слаб огън на водна баня, като бъркате непрекъснато за около 5-10 минути. Свалете от огъня и охладете. След като изстинат напълно, прибавете маслото, което е на стайна температура, и разбъркайте.
Сложете на котлона прясното мляко със захарта и изсипете пудинга за бисквитена торта вътре. Бъркайте непрекъснато с телена бъркалка, докато сместа стане гъста. Охладете добре. Смесете двата крема заедно и разбъркайте с миксер.
Почистете и обелете крушите, поръсете ги със захарта, лимонената киселина и ги сложете на котлона. Разтворете желатина със 6 с.л. вода и го изсипете към крушите. Разбъркайте и изключете уреда. Добавянето на желатина и лимонената киселина е, за да не почернеят крушите и да запазят формата си.
Сложете ореховия блат, след това крем, след което крушите, след това какаовия блат, пак крем, ред круши, ореховия блат, докато сглобите тортата. Покрийте с останалата част от крема и оставете в хладилник да отлежи. Отгоре декорирайте със захаросаните и оцветени круши.
Декорацията е добре да я направите 1-2 дни по-рано, преди направата на самата торта. Подберете твърди круши, не много водни и без нарушена кора. Използвайте остър нож и ги нарежете на филийки с дебелина 2 мм. Най-добре е да ползвате ренде, за да станат равномерни разрезите.
В купичка сложете захарта и изсипете по 2-3 капки от червената боя, за да оцветите захарта. Разбъркайте с лъжица. Покрийте 2 тави с хартия за печене и наредете резените круши. Поставете захарта върху всеки от резените.
Печете плодовете на 90 градуса, след което ги извадете. Допълнително изсушете резените в дехидратор на 40 градуса до пълното им изсушаване или на стайна температура за 3-4 дни. Готовите круши използвайте за декорация на тортата.
Последвайте Дани Динева и блога ѝ Cooks and Bakes за още приказни рецепти.
Свързани рецепти
Десерти
Десерти
Десерти