Цветно великденско руло с маскарпоне

Нека добавим пъстро настроение на нашата празнична трапеза с този колоритен десерт

8 парчета (/парченца)

Medium 60 Minutes

Съставки

Съставки

за рецептата  Цветно великденско руло с маскарпоне

Продукти:

4 бр. яйца (разделени на белтъци и жълтъци)
95 г брашно
15 г Густин - фино царевично нишесте Dr.Oetker
5 г бакпулвер Dr.Oetker
110 г захар
80 г краве масло (разтопено и охладено)
1 ч.л. Екстракт Бурбонска ванилия 30 ml
3 - 5 капки Зелена хранителна боя (течна) 30 ml (според интензитета, който желаете да постигнете)
3 - 5 капки Синя хранителна боя (течна) 30 ml (според интензитета, който желаете да постигнете)
3 - 5 капки Червена хранителна боя (течна) 30 ml (според интензитета, който желаете да постигнете)

Меден сироп (за напояване на блата):

120 мл вода (студена)
1 с.л. мед

За сладкарския крем:

400 мл прясно мляко
120 г захар
2 бр. жълтъци
50 г Густин - фино царевично нишесте Dr.Oetker
1 ч.л. Екстракт Бурбонска ванилия 30 ml
80 г краве масло (на стайна температура)

Допълнително:

100 г маскарпоне
60 мл сметана (млечна, 35% масленост)
1 с.л. пудра захар
10 бр. мини шоколадови яйца

preparation

Приготвяне

1

Първо пригответе сладкарския крем, за да имате време да се охлади. Поставете млякото в тенджера и оставете да заври. Междувременно разбийте яйцата със захарта, докато се смесят добре. Добавете брашното и царевичното нишесте и разбъркайте хубаво.

Постепенно изсипете млякото в яйчената смес, като бъркате през цялото време и върнете на огъня. Гответе, като бъркате непрекъснато, докато заври и се сгъсти. Отстранете от огъня и добавете екстракта от ванилия.

Изсипете крема в чиста купа, покрийте с найлоново фолио, като го притискате директно върху повърхността на сладкарския крем, за да предотвратите образуването на коричка. Оставете да се охлади до стайна температура.

2

Приготвяне на блата

Всички съставки за блата трябва да са със стайна температура. Постелете хартия за печене върху голяма тава. Загрейте фурната на 170 °С. Смесете брашното, нишестето и бакпулвера. Разбийте белтъците на средно висока скорост с 60 г захар, като я добавяте на няколко пъти, докато се получи смес със средно твърди върхове.

Разбийте жълтъците с 60 г захар, докато увеличат обема си двойно и изсветлеят. Добавете охладеното масло и разбъркайте внимателно с шпатула. Прибавете смесените брашно, нишесте и бакпулвер. Разбъркайте, без да прекалявате.

Добавете белтъците към останалите продукти на три пъти, като след всяко добавяне - смесвате внимателно със силиконова шпатула. Разделете тестото на 4 или 5 равни части в купички, в зависимост от това, колко цвята боя ще използвате. Прибавете по няколко капки от боята към тестото и разбъркайте много внимателно, за да запазите обема му. Ако цветът ви се стори не достатъчно наситен, прибавете още боя.

Поставете всеки цвят тесто в отделен сладкарски пош. Шприцовайте от него, като редувате цветовете и започнете от ъгъла на тавата. Тестото е достатъчно за тава с размери 30х40 см. Печете в загрятата фурна за 10-12 мин, не прекалявайте, за да останат цветовете свежи, без кафеникав оттенък.

След като блатът е готов, поръсете с пудра захар голяма кухненска кърпа и обърнете блата върху нея. Махнете хартията за печене и го обърнете отново. Завийте блата заедно с кърпата. Оставете го, докато изстине напълно.

Довършете крема за пълнеж на рулото. Поставете маслото и пудрата захар в голяма купа и разбийте с миксер до кремообразност. Постепенно добавете лъжица по лъжица сладкарския крем и разбивайте много добре с миксера след всяко добавяне, докато кремът свърши.

В друга купа разбийте маскарпонето и сметаната с миксера заедно с 1 с.л. пудра захар до стабилен крем и след това смесете двата крема - сладкарския с маслото и този с маскарпоне и сметана.

След като блатът изстине напълно, развийте го и го напоете с медения сироп по цялата повърхност. Намажете крема равномерно навсякъде, като отделите една чаша от него, за да го използвате за декорация.

Завийте рулото и го поставете върху удобно плато за сервиране. Приберете го в хладилника за няколко часа. Преди да сервирате, украсете десерта с крем и декоративни ядливи великденски яйчица.

3

* Течните бои на Dr. Oetker ще бъдат пуснати на пазара у нас след края на месец април 2021 г.

4

Последвайте Таня Донева от кулинарния блог Вкусното ми хоби със страст и любов за още изкушаващи рецепти.

Съгласие за проследяване

Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.

Необходими функции

Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт. 

Винаги активни
Анализ и персонализация

Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.

Да

Отричам

(Ре-) Маркетинг / споделяне на данни с трети страни

За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.

Да

Отричам

Вашият браузър е с по-стара версия.

В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: