за рецептата Цветно великденско руло с маскарпоне
4 бр. | яйца (разделени на белтъци и жълтъци) |
95 г | брашно |
15 г | Густин - фино царевично нишесте Dr.Oetker |
5 г | бакпулвер Dr.Oetker |
110 г | захар |
80 г | краве масло (разтопено и охладено) |
1 ч.л. | Екстракт Бурбонска ванилия 30 ml |
3 - 5 капки | Зелена хранителна боя (течна) 30 ml (според интензитета, който желаете да постигнете) |
3 - 5 капки | Синя хранителна боя (течна) 30 ml (според интензитета, който желаете да постигнете) |
3 - 5 капки | Червена хранителна боя (течна) 30 ml (според интензитета, който желаете да постигнете) |
120 мл | вода (студена) |
1 с.л. | мед |
400 мл | прясно мляко |
120 г | захар |
2 бр. | жълтъци |
50 г | Густин - фино царевично нишесте Dr.Oetker |
1 ч.л. | Екстракт Бурбонска ванилия 30 ml |
80 г | краве масло (на стайна температура) |
100 г | маскарпоне |
60 мл | сметана (млечна, 35% масленост) |
1 с.л. | пудра захар |
10 бр. | мини шоколадови яйца |
Първо пригответе сладкарския крем, за да имате време да се охлади. Поставете млякото в тенджера и оставете да заври. Междувременно разбийте яйцата със захарта, докато се смесят добре. Добавете брашното и царевичното нишесте и разбъркайте хубаво.
Постепенно изсипете млякото в яйчената смес, като бъркате през цялото време и върнете на огъня. Гответе, като бъркате непрекъснато, докато заври и се сгъсти. Отстранете от огъня и добавете екстракта от ванилия.
Изсипете крема в чиста купа, покрийте с найлоново фолио, като го притискате директно върху повърхността на сладкарския крем, за да предотвратите образуването на коричка. Оставете да се охлади до стайна температура.
Всички съставки за блата трябва да са със стайна температура. Постелете хартия за печене върху голяма тава. Загрейте фурната на 170 °С. Смесете брашното, нишестето и бакпулвера. Разбийте белтъците на средно висока скорост с 60 г захар, като я добавяте на няколко пъти, докато се получи смес със средно твърди върхове.
Разбийте жълтъците с 60 г захар, докато увеличат обема си двойно и изсветлеят. Добавете охладеното масло и разбъркайте внимателно с шпатула. Прибавете смесените брашно, нишесте и бакпулвер. Разбъркайте, без да прекалявате.
Добавете белтъците към останалите продукти на три пъти, като след всяко добавяне - смесвате внимателно със силиконова шпатула. Разделете тестото на 4 или 5 равни части в купички, в зависимост от това, колко цвята боя ще използвате. Прибавете по няколко капки от боята към тестото и разбъркайте много внимателно, за да запазите обема му. Ако цветът ви се стори не достатъчно наситен, прибавете още боя.
Поставете всеки цвят тесто в отделен сладкарски пош. Шприцовайте от него, като редувате цветовете и започнете от ъгъла на тавата. Тестото е достатъчно за тава с размери 30х40 см. Печете в загрятата фурна за 10-12 мин, не прекалявайте, за да останат цветовете свежи, без кафеникав оттенък.
След като блатът е готов, поръсете с пудра захар голяма кухненска кърпа и обърнете блата върху нея. Махнете хартията за печене и го обърнете отново. Завийте блата заедно с кърпата. Оставете го, докато изстине напълно.
Довършете крема за пълнеж на рулото. Поставете маслото и пудрата захар в голяма купа и разбийте с миксер до кремообразност. Постепенно добавете лъжица по лъжица сладкарския крем и разбивайте много добре с миксера след всяко добавяне, докато кремът свърши.
В друга купа разбийте маскарпонето и сметаната с миксера заедно с 1 с.л. пудра захар до стабилен крем и след това смесете двата крема - сладкарския с маслото и този с маскарпоне и сметана.
След като блатът изстине напълно, развийте го и го напоете с медения сироп по цялата повърхност. Намажете крема равномерно навсякъде, като отделите една чаша от него, за да го използвате за декорация.
Завийте рулото и го поставете върху удобно плато за сервиране. Приберете го в хладилника за няколко часа. Преди да сервирате, украсете десерта с крем и декоративни ядливи великденски яйчица.
* Течните бои на Dr. Oetker ще бъдат пуснати на пазара у нас след края на месец април 2021 г.
Последвайте Таня Донева от кулинарния блог Вкусното ми хоби със страст и любов за още изкушаващи рецепти.
Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.
Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт.
Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.
Да
Отричам
За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.
Да
Отричам
В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: