Чеснови хлебчета с пармезан

Тази рецепта споделя с нас Жана Душкова от кулинарния блог Mish-Mash

9 парчета (/парченца)

Необходим някакъв опит 0 Minutes

Кой не обича да си хапва пухкави хлебчета? Тестото само по себе си не крие изненади - брашно, суха мая, прясно мляко, масло... Тайната тук е в билковото масло, с което се намазват току-що изпечените хлебчета. Така неустоимо ухаe, че 10-те минути, прекарани в чакане маслото да се разтопи напълно, се превръщат в цяла вечност.

Съставки

Съставки

за рецептата  Чеснови хлебчета с пармезан

За тестото:

100 мл прясно мляко
1 пак. суха мая Dr.Oetker
1 с.л. захар
1 с.л. брашно
315 г брашно
2 бр. яйца (1 за тестото и 1 за намазване)
1 ч.л. сол (+ малко за поръсване)
3 ч.л. захар
42 г масло (краве, на стайна температура, нарязано на парчета + малко за намазване)

За билковото масло:

60 г краве масло (на стайна температура)
0,5 ч.л. чесън на прах
1 с.л. магданоз (смлян)
2 с.л. пармезан (настърган + малко за поръсване)

Допълнително:

80 мл прясно мляко
2 с.л. брашно

preparation

Приготвяне

В малка тенджера разбийте заедно млякото и брашното, докато не останат бучки. 

Поставете тенджерата на среден огън и бъркайте непрекъснато, докато сместа започне да става с консистенцията на картофено пюре. Свалете от котлона и оставете да се охлади до стайна температура.

Загрейте млякото в микровълнова за 20 секунди (трябва да е топло, но не горещо). Ако млякото е твърде горещо, оставете го да престои на стайна температура за няколко минути, докато се охлади. Добавете маята, разбъркайте леко, покрийте с фолио и изчакайте 5 до 10 минути, докато шупне.

Междувременно в голяма купа сложете пресятото брашно, 1 яйце, сол, захар и масло. Добавете охладената брашняно-млечна смес и втасалата мая с млякото. Сложете на миксера куката за тесто и включете на ниска скорост. Смесете всички съставки за 30 секунди до 1 минута, докато се получи лепкаво тесто.

Увеличете скоростта на миксера до средна и месете в продължение на 8 до 10 минути, докато тестото стане меко и започне да се отлепя от стените на купата. За проба дали тестото е готово вземете малко топче в пръстите си - то трябва да се разтяга до полупрозрачност, без да се къса. Ако тестото се къса лесно, продължете месенето. 

Намажете леко купата с масло. Оформете тестото на топка и го поставете в купата. 

Покрийте го с кухненска кърпа или стреч фолио и го оставете да втаса на стайна температура за около 1 1/2 час или докато тестото удвои размера си.

Намажете тава за печене и я покрийте с хартия (оставете около ръбовете повече хартия, за да може после по-лесно да извадите хлебчетата).

Разделете тестото на 9 равни части (около 65 г всяка). Оформете ги на топки и сложете в подготвената тава, като оставяте малко място между всяка.

Оставете хлебчетата да втасат още веднъж, покрити, около 45 минути до 1 час, докато удвоят размера си. За да проверите дали тестото е втасало, натиснете внимателно върха на пръста си в тестото, за да направите вдлъбнатина - тя трябва бавно да се запълни наполовина. Ако вдлъбнатината не се запълни отново, тестото е недостатъчно втасало и се нуждае от повече време.

Загрейте фурната на 160 градуса. 

В малка купа разбийте заедно останалото яйце с 1 ч.л. вода. Когато хлебчетата втасат, ги намажете с яйцето и поръсете със солта на люспи.

Изпечете хлебчетата за около 20 минути, като по средата на печене завъртите тавата. В края на печене тестото трябва да е леко златистокафяво отдолу и силно златистокафяво отгоре.

Докато хлебчетата се пекат, направете сместа с масло. В малка купа намачкайте с вилица до хомогенност маслото, чесъна на прах, магданоза и пармезана.

Извадете готовите хлебчета от фурната и ги намажете с чесново масло. Оставете ги да почиват за 10 минути, след това ги сервирайте.

Ако ще сервирате хлебчетата по-късно, ги извадете от фурната, оставете да изстинат в тавата за 10 минути, след което ги прехвърлете върху решетка, за да се охладят напълно. Не ги мажете в маслото. 

Съхранявайте ги в кутия или торбичка, докато ще ги сервирате.

Когато решите да ги поднесете, увийте хлебчетата във фолио и ги поставете в загрята до 160 градуса фурна за 10 минути. Извадете, намажете с масло и сервирайте.

Съгласие за проследяване

Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.

Необходими функции

Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт. 

Винаги активни
Анализ и персонализация

Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.

Да

Отричам

(Ре-) Маркетинг / споделяне на данни с трети страни

За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.

Да

Отричам

Вашият браузър е с по-стара версия.

В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: