Flag

Чеснови хлебчета с пармезан

9 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
Тази рецепта споделя с нас Жана Душкова от кулинарния блог Mish-Mash
Кой не обича да си хапва пухкави хлебчета? Тестото само по себе си не крие изненади - брашно, суха мая, прясно мляко, масло... Тайната тук е в билковото масло, с което се намазват току-що изпечените хлебчета. Така неустоимо ухаe, че 10-те минути, прекарани в чакане маслото да се разтопи напълно, ...
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

За тестото
100 млпрясно мляко
1 пак.суха мая Dr.Oetker
1 с.л.захар
1 с.л.брашно
315 гбрашно
2 бр.яйца (1 за тестото и 1 за намазване)
1 ч.л.сол (+ малко за поръсване)
3 ч.л.захар
42 гмасло (краве, на стайна температура, нарязано на парчета + малко за намазване)
За билковото масло
60 гкраве масло (на стайна температура)
0,5 ч.л.чесън на прах
1 с.л.магданоз (смлян)
2 с.л.пармезан (настърган + малко за поръсване)
Допълнително
80 млпрясно мляко
2 с.л.брашно

В малка тенджера разбийте заедно млякото и брашното, докато не останат бучки. 


Поставете тенджерата на среден огън и бъркайте непрекъснато, докато сместа започне да става с консистенцията на картофено пюре. Свалете от котлона и оставете да се охлади до стайна температура.


Загрейте млякото в микровълнова за 20 секунди (трябва да е топло, но не горещо). Ако млякото е твърде горещо, оставете го да престои на стайна температура за няколко минути, докато се охлади. Добавете маята, разбъркайте леко, покрийте с фолио и изчакайте 5 до 10 минути, докато шупне.


Междувременно в голяма купа сложете пресятото брашно, 1 яйце, сол, захар и масло. Добавете охладената брашняно-млечна смес и втасалата мая с млякото. Сложете на миксера куката за тесто и включете на ниска скорост. Смесете всички съставки за 30 секунди до 1 минута, докато се получи лепкаво тесто.


Увеличете скоростта на миксера до средна и месете в продължение на 8 до 10 минути, докато тестото стане меко и започне да се отлепя от стените на купата. За проба дали тестото е готово вземете малко топче в пръстите си - то трябва да се разтяга до полупрозрачност, без да се къса. Ако тестото се къса лесно, продължете месенето. 


Намажете леко купата с масло. Оформете тестото на топка и го поставете в купата. 


Покрийте го с кухненска кърпа или стреч фолио и го оставете да втаса на стайна температура за около 1 1/2 час или докато тестото удвои размера си.


Намажете тава за печене и я покрийте с хартия (оставете около ръбовете повече хартия, за да може после по-лесно да извадите хлебчетата).


Разделете тестото на 9 равни части (около 65 г всяка). Оформете ги на топки и сложете в подготвената тава, като оставяте малко място между всяка.


Оставете хлебчетата да втасат още веднъж, покрити, около 45 минути до 1 час, докато удвоят размера си. За да проверите дали тестото е втасало, натиснете внимателно върха на пръста си в тестото, за да направите вдлъбнатина - тя трябва бавно да се запълни наполовина. Ако вдлъбнатината не се запълни отново, тестото е недостатъчно втасало и се нуждае от повече време.


Загрейте фурната на 160 градуса. 


В малка купа разбийте заедно останалото яйце с 1 ч.л. вода. Когато хлебчетата втасат, ги намажете с яйцето и поръсете със солта на люспи.


Изпечете хлебчетата за около 20 минути, като по средата на печене завъртите тавата. В края на печене тестото трябва да е леко златистокафяво отдолу и силно златистокафяво отгоре.


Докато хлебчетата се пекат, направете сместа с масло. В малка купа намачкайте с вилица до хомогенност маслото, чесъна на прах, магданоза и пармезана.


Извадете готовите хлебчета от фурната и ги намажете с чесново масло. Оставете ги да почиват за 10 минути, след това ги сервирайте.


Ако ще сервирате хлебчетата по-късно, ги извадете от фурната, оставете да изстинат в тавата за 10 минути, след което ги прехвърлете върху решетка, за да се охладят напълно. Не ги мажете в маслото. 


Съхранявайте ги в кутия или торбичка, докато ще ги сервирате.


Когато решите да ги поднесете, увийте хлебчетата във фолио и ги поставете в загрята до 160 градуса фурна за 10 минути. Извадете, намажете с масло и сервирайте.