Разбъркайте сухата мая в брашното в купа. Добавете останалите съставки и разбийте всичко с миксер с куки за тесто първо на ниска, а след това на висока степен за 5 мин до получаване на гладко тесто. Покрийте го и оставете на топло да втаса и удвои обема си.
Междувременно подгответе зеленчуците. Измийте аспержите, обелете долната половина и разрежете на две или на четири по дължина. Измийте тиквичките и нарежете на малки ленти. Обелете морковите. Измийте и почистете чушките, доматите и репичките. Обелете лука. Нарежете зеленчуците на не много тънки кръгчета.
Застелете тавата с хартия за печене. Омесете тестото върху леко набрашнена повърхност за кратко и разточете на правоъгълна кора с размери 25х35 см и го поставете в тавата. Загрейте фурната на 200 °C на горен и долен нагревател.
Намажете с четка тестото с около 2 супени лъжици зехтин. Направете цветна поляна от цветя от наличните ви зеленчуци. Украсете фокачата с подправките, тиквените семки, маковото семе, сусама и поръсете с морска сол. Намажете зеленчуците с малко олио.
Оставете фокача отново да втаса за около 15 мин. и изпечете в средата на предварително загрята фурна за около 25 мин. Оставете фокачата леко да се охлади върху кухненска скара и сервирайте топла.
Свързани рецепти
Солена кухня
Солена кухня
Солена кухня