Изрежете 5 листа хартия запечене, върху всекиочертайте кръг с диаметър 28 см.
Разбийте белтъците и солта с миксер на твърд сняг. Докато разбивате, постепенно добавяйте захарта. Продължете да разбивате, докато сместа започне да се втвърдява и захарта се разтвори. Смесете брашното, лешниците и канелата и ги разбъркайте към белтъчната смес с лъжица. 1/5 от тестото намажете върху първия от хартиените кръговете и печете 20 минути в средата на предварително загрята фурна на 170°С на горен и долен нагревател или на 150°С с горещ въздух.
След изпичане извадете блата с хартията за печене върху метална решетка и го оставете да се охлади.
По същия начин подгответе и изпечете останалите четири блата.
Начупете тъмния кувертюр и го разтопете на водна баня при слаба температура. Начупете белия кувертюр на парчета, ги напълнете в торбичка за замразяване. Разтопете го на водна баня. От тъмния ковертюр отделете 5 с.л. в торбичка за замразяване, затворете добре, отрежете едното ъгълче и нарисувайте 16 звезди (с диаметър 3-4 см) върху хартия за печене. С белия кувертюр напръскайте шоколадовите звезди и ги оставете да се втвърдят.
Внимателно отстранете хартията от блатовете. Намажете с тъмния кувертюрчетири от блатовете. Поставете един намазан блат върху тортена чиния.
Разбийтесметаната с ванилената захар и канела на твърд сняг. С ¼ от нея намажете най-долния блат върху тортената чиния. По същия начин поставете и мажете останалите блатове. Накрая поставете ненамазания блат най-отгоре. Оставете тортата в хладилник заоколо 2 часа.
Разделете тортата на 16 парчета. Разбийте сметаната със пудрата захар и я напълнете в шприцс накрайник звезда и шприцнете 16 розички. Върху всяка поставете шоколадова звезда и поръсете с пудра захар.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене