Flag

Сладък ароматен хляб с ядки и плодове

about 20 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
40
Зимен хляб с коледен аромат и вкус
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

Пълнеж от плодове и ядки
100 гябълки (сушени)
100 глешници (цели)
100 гполовинки орехови ядки
100 гсушени червени боровинки
75 млром
Тесто със суха мая за печене
175 млпрясно мляко
150 гкраве масло
400 гбрашно
1 пак.суха мая Dr.Oetker
50 гзахар
50 гмеласа от захарна тръстика (кленов сироп)
1 бр.яйца
0,5 ч.л.сол
1 ч.л.смлян анасон
1 ч.л.канела на прах
Допълнително
50 гкраве масло
2 пак.бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
Picture - бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
1

Подготовка

Накълцайте ябълките и ги накиснете в рома заедно с ядките и боровинките. Загрейте млякото и разтопете маслото в него.

2

Тесто с мая

Picture - aromaten-hliab-1.jpg

Пресейте брашното и разбъркайте сухата мая в него. Добавете останалите продуктиза тестото и налейте млечно-маслената смес. Разбъркайте всичко с миксер (с куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин до получаването на гладко тесто. Покрийте го с чиста кърпа и го оставете на топло да втасва, докато видимо увеличи обема си.


Picture - aromaten-hliab-2.jpg

Върху леко набрашнена повърхност разточете ¼ от тестото на квадратна кора с размери 35х35 см.В останалото тесто омесете сместа с ядки, плодове и ром. Накрая оформете руло с дължина 30 см и го завийте върху разточената квадратна кора (фиг.1 и 2).


Поставете тестото в предварително намазнената тава и оставете отново да втаса на топло, докато видимо увеличи обема си. След това с остър нож направете разрез с дълбочина 1 см върху горната част на хляба. Печете в долната част на предварително загрята фурна около 40 минути на горен и долен нагревател на 200°C или на горещ въздух на 180°C.


След изпичане извадете хляба от формата.

3

Разтопете маслото и намажете с него още горещия хляб и поръсете с бурбонската ванилова захар. Оставете да се охлади.