Загрейте млякото и разтопете маслото в него. Пресейте брашното и разбъркайте сухата мая в него. Добавете останалите продукти заедно с маслено-млечната смес.Разбъркайте всичко с миксер (с куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин до получаването на гладко тесто. Покрийте го с чиста кърпа и го оставете на топло да втасва, докато видимо удвои обема си.
Върху леко набрашнена повърхност размесете и разточете втасалото тестото за кратко. Разделете тестото на три.
Смесете ядките със захарта, белтъка, есенцията и водата. Върху леко набрашнена повърхност разточете първата топка тесто на правоъгълна кора с размери 40х30 см. Разстелете равномерно пълнежа от ядки. Разрежете тестото по дължина на три, така че да се получат три правоъгълника с размери (40 х 10 см). Завийте всяко парче на руло откъм дългата страна. Разделете всяко руло на две. Оплетете две козуначени плитки, всяка с по три рула. Преместете двете плитки върху застлана с хартия за печене тава и оставете отново да втасат. Разбийте жълтъка с млякото и намажете повърхността на сладкишите. Печете в долната част на предварително загрята фурна около 17 минути на горен и долен нагревател на 200°C или на горещ въздух на 180°C.
След изпичане извадете козунака заедно с хартията за печене върху метална скара и оставете да се охлади.
Обелете, почистете и нарежете крушите на филийки (Ако използвате круши от компот, отцедете добре). Омесете втората топка от тестото за кратко и разточете на кръгла кора. Разстелете във формата за торта и поставете ринга (с диаметър 26 см). Разпределете нарязаните на филийки круши. Разпределете маслото на филийки и поръсете със захарта, шам фъстък и сушени боровинки. Оставете сладкиша отново да втаса на топло място. Застелете скарата на фурната с хартия за печене и поставете върху нея форма с втасалия сладкиш. Така ще предотвратите изтичането на маслото във фурната. Печете в предварително загрята фурна около 20 минути на горен и долен нагревател на 200°C или на горещ въздух на 180°C.
След изпичане извадете сладкиша от формата и оставете да се охлади върху метална решетка.
Нарежете лука на тънко и объркайте в брашно. Запържете го в тиган с незалепващо покритие с малко масло. Оставете да се охлади. Кипнете вода в малка тенджера, свалете я от огъня и разбъркайте содата внимателно. Върху леко набрашнена повърхност разточете последната трета топка тесто на правоъгълна кора с размери 30х26 см. Намажете тестото с половината заквасена сметана и поръсете 4 с.л. изпържен лук и 25 г шунка. Разпределете сиренето равномерно като го притиснете леко. Разрежете полученото тесто на две, за да се получат две половини с размери (30 х 13см). Нарежете всяка от двете половини откъм дългата страна на лентички с широчина2 см. Увийте всяка лентичка и подредете в застлана с хартия за печене тава. Поръсете с останалия лук и оставете соленките да отново да втасат. Намажете ги със содения разтвор и печете 10 минути в средата на предварително загрята фурна на горен и долен нагревател на 200°C или на горещ въздух на 180°C.
Останалата сметана смесете с пържения лук и шунката и сервирайте с рулцата.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене