Flag

Шведска пита с веган марципан, круши и ванилов мус

6 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
60
Едно уханно предложение за Семла - традиционна за Швеция сладка кардамонена пита с плънка от млечно-бадемова паста
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

За тестото
100 гзахар
0,25 ч.л.сол
250 млпрясно мляко (пълномаслено)
60 гкраве масло
1 пак.суха мая Dr.Oetker
1 бр.яйца (по-голямо)
1 ч.л.кардамон (смлян)
600 гбрашно (+50 г за доомесване)
За плънката
3 - 4 бр.круши (обелени и почистени, може и праскови от компот)
100 гзахар
2 - 3 с.л.вода
30 гкраве масло
200 гмарципан
2 - 3 с.л.прясно мляко (пълномаслено)
За ваниловия мус
200 млсметана (млечна)
400 млпрясно мляко
1 пак.Oригинален пудинг ванилия Dr.Oetker
4 - 5 с.л.захар
60 гкраве масло
1 ч.л.есенция ванилия Dr.Oetker
За глазурата
1 бр.яйца (разбито, за намазване)
1 - 2 с.л.пудра захар (по желание)
Picture - Oригинален пудинг ванилия Dr.Oetker
Picture - есенция ванилия Dr.Oetker
1

Пита

Смесете захарта и солта в голяма купа и оставете настрани. Загрейте прясното мляко и маслото в малка тенджера на умерен огън, докато маслото се разтопи. Изсипете в купата със захарта и отгоре поръсете маята. Оставете да престои 5 мин или докато маята се активира.

Добавете 1 яйце и кардамона и разбъркайте добре. Прибавете около 2/3 от брашното и размесете хубаво. Добавяйте на части останалото брашно, докато получите меко и лесно за работа тесто (може да е леко лепкаво). Месете на леко набрашнена повърхност 3-5 мин или докато стане гладко и еластично.

Поставете в намаслена купа, покрийте със свежо фолио и оставете да втаса 30 мин или докато удвои обема си. Намаслете дъното и стените на 22-24 см форма с падащо дъно и оставете настрани. Размесете за кратко тестото и оформете на топка, разточете до 20 см кръг и поставете в подготвената форма.

Разрежете на 8 равни триъгълника, без да стигате до основата на тестото, покрийте със свежо фолио и оставете да втаса 20-30 мин или докато отново удвои обема си. Загрейте фурната до 180°С на горен и долен нагревател или на 160°С с вентилатор. Намажете отгоре тестото равномерно с разбито яйце и печете 35-45 мин или докато забитa до дъното дървена клечка излиза суха и без полепнали трохи.

Оставете да се охлади във формата 4-5 мин, освободете от формата и оставете да се охлади напълно върху решетка. Разрежете питата наполовина хоризонтално, поставете долната част в чиния за сервиране, а горната оставете настрани. С лъжица издълбайте ниша с формата на кръг около 20 см в средата на питата, като оставите поне 2 см борд по периферията и внимавате да не пробиете долната кора.

2

Плънка

Поставете 200 г марциапан и 2-3 с.л. пълномаслено прясно мляко в блендер или кухненски робот и смесете до гладка паста. Разстелете равномерно в издълбаната ниша. Карамелизирайте захарта и водата, добавете маслото и крушите и оставете да покъкрят по 3-4 мин от всяка страна (или 2-3 минути, ако плодът е от компот) – плодовете не трябва да са прекалено меки. Отстранете от огъня и оставете настрани да се охладят напълно.

3

Мус

Пригответе пудинга според инструкциите на опаковката, като го сгъстите с една идея повече. Отстранете от огъня, добавете маслото и разбъркайте, докато се разтопи. Охладете крема на ледена баня с непрекъснато разбъркване.

Разбийте млечната сметана и ваниловата есенция до меки връхчета и на части добавете към изстиналия ванилов крем, като разбърквате с шпатула от долу нагоре до пухкав мус. Подредете крушите върху марципана с разрязаната част надолу. Разпределете ваниловия мус равномерно отгоре.

Нарежете горната част от питата на оформените вече триъгълници и поставете внимателно всеки от тях върху сметановия мус, като внимавате да съвпадат с долните им половинки. Поръсете обилно с пудра захар по желание.

4

Последвайте Мина Ангелова от кулинарния блог Angellove's Cooking.