Поставете пакетчето маслена глазура в съд с вряла вода. Оставете за около 5 мин. Когато е напълно разтопен, намачкайте пакетчето и отрежете ъгълчето му. Тогава излейте шоколада върху лешниците и енергично разбъркайте, така че да се покрият напълно.
Изсипете шоко-лешниците в предварително застлана с хартия за печене тава и разпределете, за да изсъхнат. Трябва да действате бързо, защото глазурата стяга бързо. Когато се полеят с гореща глазура, повърхността на лешниците ще се остане лъскава. Поръсете по желание със сол на люспи. Оставете в хладилник да стегнат. Когато са напълно изсъхнали, ги начупете и вече имате шоко-лешници "Рошковци".
Разбъркайте маслото много мек крем с телена бъркалка в купа. Добавете олиото и продължете да разбивате добре. Добавете пудрата захар, содата, разтворена във вода и брашното. Замесете меко тесто.
Накълцаните на едро бадеми смесете с готовото тесто. Оформете топчета като използвате количество около 1 с.л. от тестото.
Печете в предварително загрята фурна на 180°C за 20 минути. След като поизстинат ги оваляйте или поръсете обилно в пудра захар.
Има два успешни начина за получаване на целувки.
Единият е класически френски метод, при който разбивате белтъците до пяна, после добавяте на няколко пъти захарта. На финала добавяте киселината, нишестето и аромата.
Вторият метод е швейцарският, при който слагате белтъците и захарта на водна баня и при непрекъснато бъркане сместта трябва да достигне 77°C. След това с помощта на миксер разбивате до твърди лъскави връхчета като минута преди да приключите с биенето добавяте киселината, нишестето и аромата.
Кой от двата варианта ще изберете, оставяме на вас. Важното е сместта да е твърда и лъскава преди да я шприцовате. Напълнете сместта в пош с накрайник и оформете по избор в желаната форма.
Печете или по-точно сушете целувките на 100°C за 1 час, ако са по-мънички като тези от снимката. Ако са по-големи целувки, печете по-дълго.
Омесете тесто от брашното, маслото, пудрата захар, солта и жълтъците. Готовото тесто разделете на две равни части.
В едната добавете есенция ванилия, а в другата какао. Оформят се два цилиндъра с диаметър 5 см и дължина около 8-10 см. Може да ги оформите с малък диаметър, ако искате бисквитките да са по-дребни. Ваниловият цилиндър се овалва в захар, а какаовият - в захар с канела. Увийте ги във фолио за свежо съхранение и оставете в хладилник 1-2 часа.
Загрейте фурната на 175°C на горен и долен реотан. Нарежете цилиндрите на филийки с дебелина 1 см. Подредете ги върху застлана с хартия за печене тава, като може да ги поставяте близко една до друга, тъй като не се надуват много.
Печете 15 минути. Оставете да изстинат и съхранявате в затворена кутия.
В дълбока купа смесете маслото, захарта и Финес - аромат портокалови корички. Разбийте много добре с миксер или телена бъркалка до побеляване на сместта. Добавете яйцето, зехтина и есенцията портокал. Смесете добре. Добавете всички сухи съставки и разбъркайте до хомогенно тесто. Покрийте с фолио и оставете в храдилника за 30 минути.
От вече охладеното тесто вземайте по 1 с.л. и оформете топче между дланите си. Оваляйте го в пудрата захар и поставете в тава, застлана с хартия за печене. Редете на разстояние, защото ще увеличат обема си. Печете в предварително загрята фурна на 175°C за 12 минути.
Смесете всички сухи съставки, разбъркайте. Разбийте с няколко движения белтъците, колкото да станат хомогенни и ги смесете със сухите съставки. Разбърквате до еднородна смес.
С помощта на супена лъжица оформете ореховките, като оставяте по-голямо разстояние поможеду им. В голяма тава не повече от 12бр. Печете в предварително загрята фурна на 160°C максимум 12-14 мин, но не повече, за да останат меки и да не прегорят.
Последвайте Гери Баева и блога ѝ Beyond the yummy за още изкушаващи рецепти.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене