Сварете сладките картофи, докато омекнат. Може да използвате микровълнова печка, като ги обръщате на всеки няколко минути. Ще отнеме около 9 мин. След като са готови, ги намачкайте фино с вилица и ги оставете да изстинат настрана.
Загрейте бадемовото мялко в касерола или в микровълновата за около 40 сек.
Смесете брашното, сухата мая, захарта от фурми, канелата и солта в купа и рабъркайте добре.
След като сладките картофи се охладят, смесете мокрите и сухите съставки внимателно. Смесете ги много добре. Замесете тестото на средна степен с миксер или на ръка за около 8 мин. След което покрийте с чиста кърпа и оставете да втаса за един час докато удвои обема си.
Направете крем от захарта, канелата и маслото. Натрошете пекана в чопър или с нож.
Върху набрашнена повърхност, разточете тестото на правоъгълник с разметри около 25 x 50 см. Намажете канеленото масло и отгоре поръсете с натрошения пекан.
Внимателно навийте тестото на руло от долната дългата страна и нарежете 12 еднакви филийки.
Поставете филийките легнали в застланата с мазненанта тава за печене, покрийте с чиста кърпа и оставете да втаса за около 30 мин. През това време загрейте фурната.
След 30 минути е време да изпечете вашите канелени охлювчета в предварително загрятата фурна на 180C на горен и долен реотан или на 160С на вентилатор.
Позиция на решетката: в средата
Време за печене: 40 Минути
Щом се изпекат, ги оставете да се охладят вътху решетка. Намажете охлювчетата с кленовия сироп. Добър апетит!
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене