Измийте и стерилизирайте 4 бурканчета с вместимост 200-250 мл. Поставете ягодите в удобен съд за варене, прибавете водата и захарта. Сварете плодовете, докато омекнат и течността започне да се сгъстява.Махнете от котлона.
Смесете съдържанието на пакетчето Гелфикс Екстра 2:1 с 2 с.л. захар и го прибавете към плодовата смес. Разбъркайте добре и варете още 4-5 мин на тих огън.
Махнете сладкото от котлона и го изсипете още топло в бурканчетата. Затворете добре с винтови капачки. Може да се консумира ведната, след като изстине напълно
Включете фурната да загрява на 190°С. Разтворете бутер тестото върху работния плот. Нарежете го на 8 квадрата. Разточете ги внимателно в правоъгълна форма върху леко набрашнена повърхност. Нарежете всяко парче до половината на ленти по дължина.
Поставете една ч.л. от сладкото и го разпределете добре на другата половина от тестото.
Навийте на руло откъм сладкото и оформете като кифличка. Поставете така оформените кифлички върху тава, постлана с хартия за печене. Намажете кифличките с разбития жълтък с прясно мляко и печете за 30-35 мин, докато станат златисто-кафяви. Поръсете кифличките с пудра захар и ги сервирайте, докато са още топли.
Тази рецепта споделя с нас Таня Донева от кулинарния блог Вкусното ми Хоби със Страст и Любов - Кулинарна фотография. Последвайте я за още оригинални и вкусни десерти и в профилите ѝ в Instagram и Facebook.
Свързани рецепти
Десерти
Десерти
Десерти