Пресейте брашното с бакпулвера в купа и оставете настрана.
В купа разбийте захарта, меда и разтопеното масло. Добавете яйцето, захарта с аромат ром, портокаловите корички и подправките и разбъркайте отново. Постепенно добавете брашното. Замесете тесто и го сложете в хладилника за 30-60 минути.
Счукайте бонбонките / небет шекера на малки парченца.
Включете фурната на 180 С. Покрийте с хартия за печене 2 големи тави. Разточете тестото между два листа хартия. Изрежете сладки с формички. Преместете ги върху тавата и там с по-малка форма изрежете дупка във всяка сладка. Сложете в дупката счукани бонбони.
Печете около 8 минути или до златисто. Имайте предвид, че сладките с дупка в средата се пекат по-бързо от цели сладки, затова ако направите и цели меденки, печете отделно!
Оставете бисквитите да се охладят и след това по желание ги слепете две по две с украса.
Използвайте захарна глазура: с чаена лъжичка добавете вода в пудра захар, докато стане на гъста каша. С шприц или найлонов плик с отрязан край нанесете внимателно глазура по ръбовете на бисквита, след като сте сложили перли или други ядливи украси върху “стъклото”. Покрийте с друга бисквита със стъкло и притиснете.
По желание украсете сладките със същата глазура.
Ако искате да си направите коледни орнаменти за елха, пробийте дупка с дървен шиш в ръба на неизпечените бисквити. След изпичане ако дупката се е свила, промушете внимателно шиша в нея, за да я разширите.
Тази рецепта споделя с нас Даниела Ламбова от кулинарния блог Dani's Cookings. Може да я последвате в профилите ѝ във Facebook и Instagram за още вдъхновения.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене